Bănci și Asigurări

Leul cedeaza sub presiunea regionala

16.02.2009, 17:53 16

Euro a urcat la cursul oficial peste pragul de 4,31 lei, apropiindu-se astfel de maximul istoric atins in ianuarie, pe fondul unui val de pesimism care a afectat toate monedele de pe pietele emergente din regiune.

  
BNR a calculat un curs de 4,3119 lei pentru un euro, cu 1,44 bani peste nivelul precedent. Dolarul a castigat 4,21 bani, urcand la 3,3735 lei.
"Evolutia de ieri a cursului este inca o demonstratie privind inpredictibilitatea interventiilor BNR. Consideram ca banca centrala va continua sa apere nivelul de 4,35 lei pentru un euro pentru o perioada, dupa care va fi inlocuit de un plafon mai inalt", comenteaza Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
Ieri dimineata euro era tranzactionat la 4,3 lei, iar piata nu a reusit sa treaca de nivelul de 4,31 lei/euro in primele ore de tranzactionare, in timp ce monedele de pe pietele vecine pierdeau teren masiv. In apropierea pranzului, cand BNR calculeaza cursul oficial, euro a urcat usor, iar miscarea a continuat in partea a doua a zilei. Pe piata interbancara cotatiile au urcat ieri-dupa amiaza pana la 4,32 lei pentru un euro.
Deprecierea leului este insa sensibil mai mica decat a celorlalte monede din regiune, zlotul polonez si forintul maghiar coborand ieri la noi minime in fata euro.
Sentimentul regional s-a inrautatit dupa ce Ungaria si Cehia au anuntat contractii ale economiei in trimestrul al patrulea din 2008. Produsul Intern Brut din zona euro a coborat cu 1,5% in trimestrul al patrulea fata de trimestrul anterior.
Potrivit cursului calculat de Banca Centrala Europeana, euro a urcat cu 0,3% la Bucuresti, pana la 4,3162 lei. Pe piata poloneza euro a castigat peste 3%, urcand la 4,78 zloti, in timp ce la Budapeste a facut un salt de 1,7%, pana la 303 forinti. Coroana ceheasca a pierdut 2% in fata euro.
Oficialii BNR au subliniat in mai multe randuri in ultimele saptamani ca, la aceste niveluri, leul este supra-depreciat fata de euro, iar evolutia cotatiilor nu mai are legatura cu indicatorii fundamentali ai economiei. Pe de alta parte, sentimentul investitorilor straini fata de regiune s-a deteriorat puternic, fiind asteptata o agravare a situatiei de pe aceste piete.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO