Bănci și Asigurări

Leul încheie pe apreciere cea mai bună săptămână din 2016, în pofida mediului extern dificil

Leul încheie pe apreciere cea mai bună săptămână...

Autor: Liviu Popescu

15.02.2016, 00:05 437
Moneda naţională s-a apreciat vineri în faţa principalelor trei valute (euro, dolar american şi francul elveţian) şi, spre deosebire de alte monede din regiune, a încheiat săptămâna pe poziţii, în pofida unei aversiuni la risc generalizate la nivel global.

Astfel, euro s-a depreciat în faţa monedei naţionale cu 0,2% faţă de şedinţa precedentă la 4,47 de lei şi a atins cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni. BNR mai anunţase o paritate mai scăzută în primele zile din decembrie. De la începutul anului 2016 şi până vinerea trecută, moneda naţională s-a apreciat de la 4,52 de lei la 4,47 de lei, adică un avans de 1,2%.

„Persistenţa unui interes de vânzare pentru euro/leu în ciuda mediului dificil sugerează că am putea să mai vedem episoade de întărire ale monedei româneşti pe termen scurt, presupunând că sentimentul nu se deteriorează semnificativ“, scriu analiştii de la ING Bank într-o notă de studiu.

Referinţa anunţată de BNR pentru un dolar american a rămas şi vineri sub pragul de 4 lei şi a ajuns la 3,96 de lei, a treia şedinţă din ultimele patru luni când moneda americană se afla sub pragul de 4 lei. Paritatea anunţată de BNR vineri pentru dolarul american a fost cea mai scăzută din ultimele săptămâni ale lunii octombrie încoace.

De la începutul anului şi până vineri, dolarul american s-a depreciat de la 4,14 lei la 3,96 lei, adică un declin de 5%.

Şi francul elveţian a pierdut vineri teren în faţa leului, moneda ţării cantoanelor depreciindu-se de la 4,08 lei la 4,06 lei.

„Joi, euro a atins un nou maxim al ultimelor patru luni în faţa dolarului la 1,1375 dolari pentru un euro, investitorii preferînd să îşi finanţeze achiziţiile activelor de refugiu cu moneda unică“, scriu analiştii de la Piraeus Bank într-o notă de studiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO