Bănci și Asigurări

Leul intra din nou sub presiune si pierde 3% in fata euro

Leul intra din nou sub presiune si pierde 3% in fata euro
18.11.2008, 19:52 13

Cotatiile pe piata valutara de la Bucuresti s-au inscris pe o traiectorie de crestere rapida, urmand scenariul de saptamana trecuta, iar euro se tranzactioneaza acum la 3,85 lei.
"In lipsa unei interventii din partea bancii centrale, piata pare ca ar duce euro tot mai sus. Pragul de 3,84 lei a fost depasit, iar urmatorul nivel de rezistenta este la 3,88 lei pentru un euro. Nu cred insa ca BNR va accepta o continuare a cresterii cursului", a comentat un dealer. In sedinta de ieri euro a urcat aproape constant, de la 3,81 lei la deschiderea pietei pana la un varf de peste 3,85 lei. Ulterior cotatiile au inregistrat o corectie usoara, coborand spre 3,84 lei pentru un euro.
BNR a calculat ieri un curs de 3,8391 lei pentru un euro, cu 8,69 bani, respectiv 2,3% peste nivelul precedent. Dolarul a castigat 8,77 bani, urcand la cursul oficial pana la 3,0447 lei.
"Intr-o anumita masura evolutia leului a fost corelata cu cea a altor monede din regiune. Totusi, activitatea nerezidentilor pe piata valutara de la Bucuresti este redusa, iar lichiditatea este scazuta. Exista riscul ca euro sa se mentina peste nivelul de 3,8 lei", comenteaza Martin Stelzeneder, analist al Raiffeisen Bank la Viena. De altfel, Raiffeisen si-a revizuit prognozele de curs, asteptandu-se acum ca euro sa fie tranzactionat la 3,75 lei in decembrie, fata de 3,6 lei in scenariul precedent. Austriecii vad totusi o evolutie relativ stabila, avand o proiectie de curs de 3,75 lei/euro si pentru martie 2009. In iunie euro ar cobori la 3,6 lei, nivel la care ar trebui sa se mentina pana in septembrie. 
La jumatatea saptamanii trecute, cand euro era de asemenea intr-o cursa de apreciere rapida, apropiindu-se de 3,9 lei, in piata, au aparut vanzari importante de valuta, dealerii suspectand o interventie indirecta a BNR.
Volumele tranzactionate pe piata valutara de la Bucuresti raman totusi reduse. Cererea de valuta pare sa fie alimentata de ordinele clientilor locali, in conditiile in care jucatorii straini isi fac aparitia doar sporadic. Dealerii spun ca strainii au cumparat mai agresiv valuta in zilele precedente, cand euro era inca sub 3,8 lei.
Majoritatea monedelor din regiune au inregistrat in ultimele zile depreciere in fata euro, insa fluctuatiile au fost de o amploare mai mica decat cele inregistrate de leu. Zlotul polonez a avut de asemenea o evolutie volatila, pierzand 2,5% in fata euro in ultimele doua sedinte de tranzactionare. Cotatiile pe piata poloneza au urcat ieri la 3,8295 zloti/euro, potrivit cursului calculat de Banca Centrala Europeana (BCE), fata de 3,73 zloti/euro la sfarsitul saptamanii trecute. Forintul maghiar sau coroana ceheasca au fost in schimb mult mai stabile, pierzand pana la 0,3% in aceasta perioada. Lira turceasca, o alta moneda cu o volatilitate ridicata, a pierdut usor teren in fata euro.
Cresterea cotatiilor euro/leu la Bucuresti din ultimele zile vine si in contextul in care dobanzile pe piata monetara au coborat sensibil fata de saptamanile precedente. Bancile isi plaseaza lei intre ele la dobanzi de 9%-10% pe an, insa tranzactiile se fac doar pentru maturitatile foarte scurte, de pana la o saptamana. Pentru scadentele mai mari de o luna bancile afiseaza cotatii de 13%-14% pe an, insa sumele tranzactionate sunt foarte reduse.
Scaderea dobanzilor survine in conditiile in care lichiditatea pietei s-a imbunatatit, pe fondul platilor facute de Trezorerie pentru achitarea pensiilor si a salariilor.
BNR nu a mai organizat saptamana aceasta operatiuni pe piata monetara, dupa ce saptamana trecuta asigurase o injectie de lichiditati in valoare de 500 de milioane de lei. Ministerul Economiei si Finantelor a atras luni un depozit pe o saptamana in valoare de 1,3 miliarde de lei de la banci, acceptand sa plateasca dobanzi de pana la 14,25% pe an. Trezoreria mai organizeaza astazi o licitatie pentru vanzarea de certificate cu discount, cu maturitatea de trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO