Bănci și Asigurări

Leul recupereaza usor teren, dar piata ramane fara o directie clara

10.09.2008, 19:41 16

Euro a ramas intr-o banda ingusta de variatie pe piata valutara locala, osciland in jurul nivelului de 3,59 lei, jucatorii fiind pentru moment in expectativa.
BNR a calculat ieri un curs de 3,5802 lei, cu 1,93 bani mai putin decat nivelul precedent. Dolarul a pierdut din nou teren, coborand la 2,5264 lei, cu 0,36 bani sub cursul din ziua anterioara.
"S-au tranzactionat volume consistente, insa piata s-a stabilizat in a doua parte a zilei in apropierea nivelului de 3,59 lei pentru un euro", a comentat un dealer.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,6 lei pentru un euro, usor peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore de tranzactionare leul a castigat teren, urmand o miscare la nivel regional. Astfel, euro a coborat spre nivelul de 3,58 lei, care s-a dovedit insa din nou un suport puternic, iar cotatiile au urcat in a doua jumatate a zilei.
Si celelalte monede de pe pietele din regiune au inregistrat ieri aprecieri usoare in fata euro.
Piata locala ramane deocamdata fara o directie clara, investitorii internationali fiind in expectativa, dupa anuntul preluarii celor doi giganti financiari americani Fannie Mae si Freddie Mac de catre Guvernul Federal.
Evolutia cotatiilor a fost influentata ieri de publicarea datelor privind adancirea cu 10% a deficitului comercial pe primele sapte luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a lui 2007.
Deficitul pe primele sapte luni a fost de 12,7 miliarde de euro. Ritmul este mult mai mic decat cele inregistrate anul trecut, iar exporturile mentin din decembrie trecut o dinamica mai inalta decat cea a importurilor.
Analistii considera acum ca deficitul de cont curent (alimentat in special de deficitul comercial) ar putea sa inregistreze o corectie, ca pondere in Produsul Intern Brut anul acesta, ramanand sub 14%. Nivelul ridicat al deficitului extern este considerata principala vulnerabilitate a economiei romanesti, in opinia analistilor straini.
Leul a fost sustinut in ultimele zile si de nivelul ridicat al dobanzilor de pe piata interbancara, care stationeaza in apropierea nivelului de 14% pe an.
BNR nu a mai intervenit de la jumatatea lunii august pentru a injecta lichiditati pe piata, desi nivelul dobanzilor depaseste rata de politica monetara cu doua-trei puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO