Lichiditatea a scăzut în iulie, coborând la minimul anului. Băncile au ţinut la BNR mai puţin de 4,9 mld. lei în fiecare zi lucrătoare din iulie, o treime din maximul de 14 mld. lei din ianuarie

22 aug 2017 Autor: Claudia Medrega

Excesul de lichiditate de anul trecut şi din prima jumătate a anului 2017 a antrenat şi scăderea costurilor, astfel că indicatorul Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânda la majoritatea creditelor de retail în lei, a stat sub pragul de 1%.

Băncile au depus la Banca Naţională prin facilitatea de depozit pe o zi 4,86 mld. lei (peste 1 mld. euro) în fiecare zi lucrătoare din luna iulie, în scădere cu aproximativ 35% faţă de nivelul din iunie 2017 şi cu 50% sub valoarea din iulie 2016, reiese din datele băncii centrale.

Bancherii şi-au ţinut banii la BNR cu o dobândă de doar 0,25%/an.

Facilitatea de depozit pe o zi pusă la dispoziţie de banca centrală permite instituţiilor de credit să plaseze la sfârşitul fiecărei zile de tranzacţionare lichiditatea în exces în depozite pe o zi la BNR, la o rată de dobândă predeterminată, dacă nu identifică alte surse de plasamente.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.08.2017

 
Cuvinte cheie:
BNR
, banci
, lichiditate
, banca centrala
, credite
, depozit
, dobanda
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide