Bănci și Asigurări

Lipsa de lichiditati protejeaza leul de noi pierderi

16.10.2008, 19:35 42

Leul a fost stabil ieri in fata euro, chiar in timp ce alte monede de pe pietele emergente din regiune au inregistrat pierderi importante, in conditiile in care seceta de lichiditati de pe piata monetara a facut practic imposibile jocurile speculative.

Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au urcat pana la niveluri de 30% pe an, in conditiile in care practic nicio banca nu mai era dispusa sa ofere lei.
BNR a calculat ieri un curs de 3,7752 lei pentru un euro, cu 1,17 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a castigat 2,55 bani, urcand pana la 2,8077 lei. Speculatorii au imprumutat lei, pe care i-au vandut contra euro, sperand sa castige din cresterea cursului pana la momentul inchiderii pozitiei (cand rascumpara lei si ramburseaza imprumutul). Astfel, ei alimenteaza cererea ridicata de lei, intrucat trebuie sa isi refinanteze pozitiile deschise.
"Piata s-a deschis in cotatii de 3,84 lei pentru un euro, insa in scurt timp euro a coborat la un minim de 3,75 lei. Volumele tranzactionate au fost considerabile", a comentat un dealer.
Nivelul lichiditatilor de pe piata monetara a coborat substantial in ultimele zile, dupa ce BNR a vandut in mai multe randuri valuta, absorbind astfel leii din piata.
Astfel, ieri jucatorii straini nu au mai gasit lei pentru a deschide noi pozitii pe piata valutara si chiar finantarea celor deja deschise a devenit foarte dificila. Singura iesire din seceta de lichiditati ar fi o injectie de lei din partea Bancii Nationale, spun dealerii. Pana acum BNR nu a facut insa un asemenea pas, in conditiile in care lipsa posibilitatilor de speculare fereste leul de turbulentele de pe pietele internationale. Totodata, speculatorii straini vor fi nevoiti in curand sa vanda euro pentru a obtine lei astfel incat sa ramburseze imprumuturile contractate, ceea ce ar conduce chiar la o scadere a cotatiilor. 
Pe pietele vecine aversiunea fata de risc a dus la deprecieri puternice ale monedelor. Euro a atins ieri un varf de 273 de forinti pe piata maghiara, marcand astfel o crestere cu circa 9% in numai trei zile.
Banca Centrala Europeana a oferit sprijin Bancii Nationale a Ungariei pentru a atenua presiunile de depreciere a monedei. Si in Polonia euro a urcat pana la un varf de 3,6350 zloti, dupa care a inregistrat o corectie usoara, spre 3,58 zloti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO