Bănci și Asigurări

Lira sterlină atinge minimul ultimelor 20 de luni la cursul BNR

Lira sterlină atinge minimul ultimelor 20 de luni la...

Autor: Liviu Popescu

06.04.2016, 00:03 1953

Lira sterlină s-a depreciat ieri în faţa euro, cursul ajungând la 1,24 euro pentru o liră sterlină (faţă de 1,36 euro pentru o liră la începutul anului), ceea ce s-a reflectat şi pe piaţa valutară de la Bucureşti, unde moneda britanică este cotată indirect în funcţie de paritatea externă euro - liră sterlină şi euro - leu pe plan local.

Astfel, lira sterlină a atins ieri 5,58 de lei, cel mai scăzut nivel din septembrie 2014. Spre comparaţie, la începutul acestui an lira sterlină era cotată chiar şi la 6,2 lei, ceea ce înseamnă o depreciere de 10% în decurs de trei luni. Pe de altă parte, euro a stagnat ieri la cursul BNR la 4,46 de lei, în timp ce dolarul american s-a apreciat cu 0,05% la 3,93 de lei.

Activitatea economică din zona euro a crescut mai lent decât se aştepta în martie deşi companiile au recurs la scăderi de preţuri semnificative.

Indicele compozit Purchasing Managers Index pentru zona euro a scăzut la 53, plasându-se sub 53,7 puncte cât era anunţul preliminar. „În di­mi­neaţa de marţi euro a pier­dut te­ren faţă de dolar din cauza scăderii globale a apetitului pentru risc. Ne aş­teptăm ca dezamăgitorul anunţ pri­vind PMI să men­ţi­nă pere­chea la niveluri scă­zute“, scriu analiştii de la Piraeus Bank într-un raport.

Temerile legate de Brexit nu doar că au lovit puternic lira sterlină, dar au şters cel mai mare avans trimestrial pe care l-a avut euro în ultimii cinci ani, po­trivit Bayerische Landes­bank, citată de Bloomberg.

„Brexitul nu reprezin­tă un risc doar pentru Ma­rea Britanie şi pentru liră, ci şi pentru euro. Este greu să spui când şi unde este cel mai mare risc. Cei mai mulţi oameni speră că Marea Bri­tanie va rămâne în Uniunea Europeană, dar nimeni nu poate fi sigur, pentru că avem refugiaţi, atacuri teroriste, multe evenimente care i-ar putea determina pe britanici să iasă din spaţiul comu­ni­tar“, a spus Wolfgang Kiener de la Bayerische Landesbank.

În condiţiile în care referendumul din 23 iunie se apropie rapid, iar evenimente precum exploziile din Bruxelles influenţează puternic rezultatele, analiştii încearcă să evalueze impactul asupra întregului bloc comunitar.

O posibilă ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar ar putea pune în discuţie întregul proiect european şi ar putea inspira mai multe referendumuri în alte ţări membre ale UE.

BayernLB estimează că euro va scădea la 1,09 dolari până la 30 iunie şi la 1,04 dolari până la finalul anului, comparativ cu 1,1382 dolari marţi dimineaţă. Estimarea este bazată pe faptul că Marea Britanie va rămâne în UE, iar scăderile vor fi pe fondul unei incertitudini legate de această situaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO