Bănci și Asigurări

Lira turcească devine imună la inflaţie, focusul investitorilor căzând pe durerea economică ce va veni. Semnele de recesiune se multiplică

Lira turcească s-a depreciat cu aproape 40% faţă de dolar de la începutul anului.

Lira turcească s-a depreciat cu aproape 40% faţă de dolar de la începutul anului.

Autor: Catalina Apostoiu

04.10.2018, 00:05 1004

Lira s-a retras de la urcuşul terifiant la peste 7,2 în raport cu dolarul, însă perspectivele de revenire a acesteia în continuare sunt limitate.

Rata inflaţiei din Turcia a atins un nivel fără precedent, dar impactul asupra evoluţiei lirei a fost unul nesemnificativ, iar asta pentru că traderii se concentrează pe proble­mele economice cu care ţara se va confrunta pe viitor, scrie Marcus Ashworth, editorialist Bloomberg.

Creşterea preţurilor de consum a accelerat la 24,5% în septembrie, dar cu adevărat îngrijorătoare a fost majorarea cu 46,2% a preţurilor de producţie, semn că indicele preţurilor de consum va continua să crească. Lira a scăzut într-adevăr cu aproape 2% în raport cu dolarul imediat după anunţarea datelor, dar s-a redresat atât de mult, încât a rămas aproape neschimbată la un anumit moment. Se pare că moneda turcească devine imună la ştirile privind inflaţia.

Economia turcească se îndreaptă către recesiune, iar acest lucru pare să fie de maximă importantţă pentru liră, scrie editorialistul Bloomberg.

Iar semnele de recesiune se acu­mu­lează. Un raport recent a in­dicat un declin al activităţii secto­rului manufac­turier la cel mai scăzut nivel din nouă ani în septem­brie, o evoluţie pe care eco­nomiştii o consideră ca numărân­du-se printre cele mai clare semne de până acum că Turcia se îndreaptă către o recesiune profundă după luni de turbulenţe monetare, potrivit Reuters.

„Declinul puternic al PMI-ului Turciei de luna trecută este în ton cu alte date foarte slabe şi sporeşte dovezile că economia a intrat într-o recesiune profundă“, potrivit lui Liam Carson, de la Capital Economics.

Un alt semn îngrijorător este legat de scăderea cererii de consum. Vânzările de autovehicule de exemplu s-au prăbuşit cu 53% anual în septembrie, după un declin de 53% în august.

Încrederea consumatorilor turci a suferit cel mai dramatic declin din cel puţin 14 ani în septembrie, scăzând cu 13% în termeni lunari.

Cât priveşte indicele PMI pe sec­torul manufacturier, îngrijorarea nu este legată de faptul că acesta se situează acum cu mult sub 50, semna­lând o contracţie, ci de viteza decli­nu­lui, notează editorialistul Bloomberg.

În acest fel va fi rezolvată din păcate problema Turciei privind infla­ţia. Odată cu decelerarea activi­tăţii, creşterea preţurilor se va tempera.

Este dificil de declarat că mişcările lirei reflectă o reînnoire a încrederii în banca centrală. Dezbaterea privind independenţa băncii centrale este departe de a se fi sfârşit, potrivit lui Ashworth. Şi oricum, banca nu poate face prea multe pentru a remedia situaţia.

Este posibil ca aceasta să nu dispună de luxul de a aştepta datele privind inflaţia pe această lună, ce vor fi publicate pe 5 noiembrie, înainte de a reacţiona, consideră editorialistul Bloomberg.

Lira s-a retras de la urcuşul terifiant la peste 7,2 în raport cu dolarul, însă perspectivele de revenire a acesteia în continuare sunt limitate de impactul negativ adus de inflaţie şi de problemele economice ce vor veni, concluzionează Marcus Ashworth.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO