Bănci și Asigurări

Liviu Voinea, viceguvernator BNR: Nu avem o ţintă fermă privind rezerva valutară, dar nu vrem să scadă sub 30 miliarde de euro

Liviu Voinea, viceguvernator BNR: Nu avem o ţintă...

Autor: Cristian Hostiuc

31.01.2017, 00:06 429

Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, spune că Banca Centrală nu are o ţintă privind nivelul rezervelor valutare, dar nu vrea să scadă sub 30 mld. euro.

"Nu avem o ţintă fermă privind nivelul rezervelor valutare, dar ur­mă­rim ca acestea să nu scadă sub 30 mld. euro. Anul trecut rezervele valu­tare au crescut cu 2 mld. euro în condiţiile în care BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii la valută şi a dat băncilor înapoi cateva sute de milioane de euro", a menţionat Liviu Voinea într-o discuţie cu ZF la Viena.

La finalul lunii decembrie, rezervele valutare ale BNR au fost de 32,92 mld. euro, faţă de 30,8 mld. euro la începutul anului.

În 2016 BNR a redus de două ori rata rezervelor minime obligatorii (RMO) la valută, dand înapoi băncilor în total aproximativ un miliard de euro.

Rata rezervelor minime obligatorii este un instrument de politică monetară şi înseamnă cat din depozitele atrase de la clienţi trebuie plasat la BNR. În acest moment rata rezervelor minime obligatorii în valută este 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO