Bănci și Asigurări

Magdalena Manea, fost vicepreşedinte al RBS, a fost recrutată de Carpatica

Magdalena Manea, fost vicepreşedinte al RBS, a fost recrutată de Carpatica

Magdalena Manea. Foto Silviu Matei

Autor: Stefan Musgociu

19.12.2012, 00:04 2433

Adunarea generală a acţionarilor Băncii Carpatica a numit-o pe Magdalena Manea, care a deţinut până în luna septembrie funcţia de vicepreşedinte al RBS România, pe poziţia de membru în consiliul de supraveghere al băncii, poziţie rămasă vacantă după demisia omului de afaceri Ilie Carabulea, care deţine controlul băncii.

Carabulea a demisionat din func ţia de preşedinte al consiliului de supraveghere în aprilie după ce a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu executare pentru dare de mită. El a fost pus în libertate şase luni mai târziu. Poziţia de preşedinte a fost preluată în aprilie de Nicolae Petria, iar un loc în consiliu a rămas vacant.

Carpatica a convocat ieri adunarea generală a acţionarilor pentru ocuparea locului respectiv, iar Manea a fost singurul candidat. Ea are o experienţă bancară de 23 de ani în instituţii financiare locale şi internaţionale, dar şi ca manager de proiect în cadrul unui program pentru finanţare rurală derulat de Banca Mondială.

Ultima poziţie deţinută a fost cea de vicepreşedinte al RBS România între 2010 şi 2012. Anterior, între 2007 şi 2009, a ocupat o funcţie similară la MKB Romexterra. Înainte de Romexterra, Manea a lucrat la Raiffeisen International Bank Holding (2004-2006), la Raiffeisen Bank (2002 - 2004) şi la Banca Agricolă (2001). Din 1990 şi până în 2000 a activat în cadrul BNR.

Carpatica este un jucător de talie mică pe plan local, cu o cotă de piaţă de circa 1%. Banca a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 12 milioane de lei (2,7 milioane euro), iar activele totale au crescut cu 11%, la 4,3 miliarde de lei (970 mil. euro). Banca are un capital social de 315 milioane lei. Carpatica este controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, care deţine indirect aproape 46% din acţiuni. În nume propriu el controlează 41%, iar prin Atlassib mai are 4,5%. Unul dintre partenerii de afaceri ai acestuia, Corneliu Tănase, are 11% din acţiuni.

Acţiunile băncii au închis şedinţa bursieră de luni în creştere cu 2,6%, la 0,039 lei. La acest preţ, capitalizarea bursieră a Carpatica este de 123 milioane lei (27 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO