Bănci și Asigurări

Maghiarii de la OTP Bank încep vânzarea de credite garantate de stat pentru IMM-uri

Maghiarii de la OTP Bank încep vânzarea de credite...

Autor: Ciprian Botea

25.04.2014, 00:00 121
OTP Bank, subsidiara locală a grupului maghiar cu acelaşi nume, a introdus în oferta de credite finanţările pentru capital de lucru garantate de stat şi destinate întreprinderilor mici şi mijlocii. Banca nu a precizat valoarea plafonului de garantare de care dispune. Creditele sunt vândute cu o dobândă variabilă formată din indicatorul Robor la 3 luni plus o marjă de 3,1%, ceea ce înseamnă un cost nominal de circa 6% pe an. La aceasta se adaugă un comision de acordate de 0,4%. Se pot califica pentru credite garantate de stat IMM-uri care au cel puţin trei ani de activitate, înregistrează profit din exploatare în ultimul exerciţiu financiar încheiat, nu înregistrează restanţe la plata impozitelor şi taxelor la buget şi pot prezenta garanţii colaterale care împreună cu garanţia de stat să acopere cel puţin 100% din valoarea finanţării. Garanţia emisă de fond este de 50% din valoarea finanţării exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Costul garanţiei este de 1,99% pe an din valoarea garanţiei aprobate.
 
Statul a alocat un plafon de garanţii de 2 miliarde de lei în cadrul căruia băncile pot acorda linii de credit de până la 5 milioane de lei/IMM, pe perioade de maximum 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu 12 luni. În total 20 de bănci au semnat cu Fondul de Garantare convenţii pentru intrarea în acest program de stimulare a creditării IMM-urilor, însă activarea finanţărilor se dovedeşte încă o dată foarte greoaie, mai puţin de jumătate din băncile înscrise introducând până acum în ofertele proprii aceste credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO