Bănci și Asigurări

Mai mult de două treimi din bănci au fost pe profit în primul trimestru, în timp ce 11 au raportat pierderi

Mai mult de două treimi din bănci au fost pe profit în...

Autor: Claudia Medrega

29.05.2017, 00:08 1404

Circa 80% din câştigul record al întregului sistem bancar românesc din T1 2017, de 1,24 mld. lei, a fost adus de cele mai mari cinci bănci.

Peste două treimi din numărul total al instituţiilor de credit pre­zente în Romania, respectiv 26 de bănci, au fost pe profit în pri­mul trimestru din acest an, în timp ce 11 au înregistrat pierderi, potrivit da­telor transmise de Banca Naţională.

Sistemul bancar românesc, care adună 37 de bănci, a înregistrat în T1 2017 un profit record de aproape 1,24 mld. lei, în creştere cu aproximativ 6% comparativ cu nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Atât ren­ta­bilitatea activelor (ROA), cât şi rentabilitatea capitalului (ROE) la nivelul sistemului bancar au fost în primul trimestru în teritoriu pozitiv, ajungând la 1,26% şi, res­pectiv, 11,98%, reiese din statisticile BNR.

Pro­fiturile cumulate ale celor mai mari cinci gru­­puri bancare din România - BCR, Banca Tran­silvania, BRD-SocGen, Raiffeisen şi UniCredit - au totalizat circa 983 mil. lei în T1/2017, reprezentând 80% din câş­­­­tigul de la nivelul întregului sistem ban­car. Pri­­mele poziţii în topul celor mai mari pro­fituri nete raportate public până în pre­zent de grupurile bancare au fost ocupate de BRD-SocGen - 329,9 mil. lei, Banca Tran­­silvania - 266,9 mil. lei, BCR - 196,3 mil. lei, Raiffeisen - 95 mil. lei şi UniCredit - 95 mil. lei.

Creşterea profiturilor băncilor a fost susţinută de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor, precum şi de activitatea operaţională, creditele noi fiind în creştere, în unele cazuri. Totodată, avansul veniturilor din comisioane şi marja mare dintre dobânzile la credite şi depozite au susţinut câştigurile instituţiilor de credit. Situaţia macro­economică s-a îmbunătăţit în ultimii ani, inflaţia a atins minim istoric după minim istoric, iar BNR a relaxat politica monetară, creditarea totală reuşind să revină în teritoriu pozitiv. Însă, creşterea creditării rămâne modestă, în jur de 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO