Bănci și Asigurări

Mai ramane Banca Transilvania un jucator cu capital majoritar romanesc?

Sub conducerea olandezului Robert Rekkers, venit in 2002, Banca Transilvania s-a transformat dintr-un jucator regional intr-unul de anvergura nationala

Sub conducerea olandezului Robert Rekkers, venit in 2002, Banca Transilvania s-a transformat dintr-un jucator regional intr-unul de anvergura nationala

18.05.2010, 23:45 1170

Astfel, grupurile financiare straine ar ajunge sa controlezenoua din cele mai mari zece banci locale, capitalul romanesc fiindprezent doar prin CEC Bank, care este insa detinuta de stat.

Daca la inceputul anilor 2000 atragerea investitorilor straini afost esentiala pentru a asigura transferul de know-how, dar sipentru a asigura finantare, criza financiara din 2008 a aratat ca,la limita, grupurile internationale ajung sa restranga drasticfinantarea pentru subsidiarele straine, preferand sa se concentrezepe pietele de origine. Ramase fara finantare, firmele s-au sufocat,iar economia romaneasca a inregistrat in 2009 una dintre cele maiputernice contractii din Uniunea Europeana, de 7,1%.

"Au fost mai multe initiative locale, dar pentru a face o bancaai nevoie de doua lucruri: finantare si expertiza. Romania nu arefinantare locala, suntem inca o tara saraca, cu un grad deeconomisire scazut. Bancile intermediaza bani de la cei careeconomisesc la cei care consuma, dar aici lipseste prima parte aecuatiei", spune Florin Ilie, seful departamentului Piete deCapital la ING Bank.

Intr-o situatie similara se afla si Carpatica, o banca de taliemedie controlata de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, care arputea sa treaca anul acesta sub actionariat strain, in conditiilein care se confrunta cu necesitati importante de capitalizare.Potrivit unor surse din piata, maghiarii de la OTP discuta cuCarabulea preluarea unui pachet de 70% din actiuni. OTP este fostulCEC al statului maghiar, banca fiind privatizata in 1995. Desi dupaprivatizare a trecut sub controlul investitorilor straini, OTP areusit sa-si pastreze management maghiar si chiar a devenit dupaanii 2000 un jucator important la nivel regional.

Florin Ilie spune ca Banca Transilvania are acum o capitalizarebuna si lichiditati suficiente, astfel ca nu sunt vizibile presiunide atragere a unui investitor strategic.

Mai mult, actualul context de piata, in care bancile straine audevenit mult mai prudente in creditare, deschide noi oportunitatipentru BT, cum ar fi segmentul de corporate, unde banca nu putea saconcureze in trecut datorita costurilor mai mari de finantare.

"Ideal ar fi sa avem banci locale cat mai multe si mai solide.Se dovedeste insa ca nu suntem in stare sa avem banci localeprivate de anvergura, cand atingem un prag al competentei siprofesionalismului atragem strainii. Cred totusi ca daca pe termenmediu, la orizontul a doi-trei ani, BT nu devine parte a unui grupstrain, pe termen mai lung, de 10 ani, poate ramane o bancaromaneasca", mai spune Ilie.

In prezent, investitorii romani controleaza 51,27% din actiuni,potrivit datelor disponibile pe site-ul bancii, in timp ce strainiiau 48,73%. De altfel, cel mai mare actionar individual al banciieste BERD, cu un pachet de aproape 15% din actiuni. Din decembrieanul trecut Bank of Cyprus (BoC) a devenit actionar semnificativ,ajungand sa detina 9,99% din actiuni. Horia Ciorcila, presedinteleConsiliului de Administratie si unul dintre membrii grupului de laCluj care a fondat banca in 1994, controleaza un pachet de aproape5%.

Ciorcila a aratat la inceputul saptamanii ca cipriotii nu aunotificat intentia de majorare a participatiei, iar o astfel demiscare ar trebui avizata si de Adunarea Generala a Actionarilorbancii, astfel ca este "prematur" pentru a discuta pe aceas tatema.

La sfarsitul anului trecut, cand au achizitionat pachetul de9,99% din actiunile BT, cipriotii explicau intrarea inactionariatul bancii ca o investitie financiara pe termen lung.

Sucursala locala a cipriotilor are o prezenta modesta pe planlocal, cu un sold al creditelor de pana in 700 de milioane de eurola sfarsitul anului trecut. Cipriotii au 11 unitati teritoriale peplan local, iar operatiunile din Romania le-au adus anul trecut unprofit net de 9 milioane de euro.

Banca Transilvania a incheiat anul trecut cu active de 4,6miliarde de euro, corespunzator unei cote de piata de 5,9% silocului opt in ierarhia bancilor. Profitul net a fost insa de numai15 milioane de euro, in scadere cu 85% fata de castigul record din2008, de 108 mil. euro, in conditiile in care expunerea banciipreponderent pe firmele mici si mijlocii a facut-o sa simta dinplin problemele din economie. Cheltuielile cu provizioanele pentruacoperirea pierderilor din creditele nerecuperate au fost de 125mil. euro.

Grupul Bank of Cyprus avea la sfarsitul anului trecut credite insold de 26,5 mld. euro si a facut un profit de 313 milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO