Bănci și Asigurări

Majorarea dobanzilor va domoli ritmul de crestere a pietei de brokeraj bancar

Majorarea dobanzilor va domoli ritmul de crestere a pietei de brokeraj bancar

Anca Bidian, directorul executiv al Kiwi Finance, cel mai mare jucator de pe piata de brokeraj de credite

05.03.2008, 16:58 27

Brokerii de credite au intermediat in 2007 finantari de aproximativ 400 de milioane de euro, insa estimeaza pentru anul acesta o temperare a ritmului de crestere a pietei de intermediere bancara pe fondul majorarii dobanzilor si costurilor de finantare.
Desi nu exista statistici oficiale despre volumul de finantari intermediate de cele aproximativ 100 de companii de brokeraj active pe piata locala, estimarile jucatorilor din piata plaseaza volumul creditelor intermediate la sub 5% din totalul creditelor acordate de banci.
In conditiile in care finantarile acordate de banci anul trecut au atins pragul de 41 de miliarde de euro (impartite aproape egal intre populatie si companii), piata locala a intermediarilor de credite bancare se afla intr-un stadiu incipient de dezvoltare. Potentialul de crestere este insa ridicat, sunt de parere brokerii, de pana la 15-20% din volumul total al finantari acordate de banci in urmatorii patru sau cinci ani.
Ponderea majoritara, de peste 70% din volumul de credite intermediate de brokeri, este detinuta de creditele de nevoi personale, urmate la mare distanta de creditele imobiliare si ipotecare, care detin o cota de aproximativ 20%. Principalii clienti ai brokerilor de credite sunt persoanele fizice, creditele intermediate pentru persoanele juridice detinand o cota redusa, de sub 5%.
Lider pe piata brokerajului bancar este compania Kiwi Finance, fosta Gemini Capital Consult, care a intermediat credite in valoare de 162 de milioane de euro anul trecut, mai mult cu 170% fata de anul precedent.
"Estimam ca vom intermedia anul acesta credite in valoare de 300 de milioane euro, in conditiile in care vom deschide patru noi sucursale in tara si una peste hotare", spune Anca Bidian, directorul executiv al Kiwi Finance.
In primul an de functionare, Credit Team a intermediat credite de 113 milioane de euro si a consiliat peste 10.000 de clienti.
"Prefiguram, pentru 2008, intermedierea unui volum total de credite de minim 170 de milioane de euro. Ca numar si amploare, investitiile cresc, asadar, si nevoile de finantare cresc in ciuda unor posibile fluctuatii resimtite pe plan international", spune Roxana Gavrila, director de comunicare la Credit Team.
DBSol Consulting a intermediat credite de aproximativ 50 mil. euro anul trecut, raportand o triplare a volumului de credite intermediate cu cea mai mare crestere raportata la creditele de achizitie imobile.
"In urma semnalelor din piata, la sfarsitul anului 2006, am infiintat un nou departament, specializat in intermedierea creditelor ipotecare si imobiliare. In 2008, ne propunem sa fim mai activi pe piata creditelor pentru persoane juridice, unde potentialul si nevoia de consultanta sunt din ce in ce mai mari", spune Liviu Andrei, director executiv la DBSol Consulting.
Vertical Finance a intermediat anul trecut aproximativ 2,5 milioane de euro, estimand pentru 2008 o crestere de 75% a volumului de finantari intermediate.
Recentele majorari ale dobanzii de referinta alaturi de instabilitatile financiare de pe pietele internationale nu vor avea un impact puternic asupra pietei brokerajului de credite, ci doar ii vor tempera ritmul de crestere, sunt de parere brokerii.
"Modificarea dobanzii de referinta si criza financiara internationala nu vor avea un impact negativ asupra cresterii pietei brokerilor de credite, ci doar asupra ritmului de crestere, care va fi mai scazut. Pe de alta parte, acestea vor determina o crestere a refinantarilor si a migratiei de la o banca la alta prin intermediul brokerilor", a declarat Ciprian Iorga, executive manager la Vertical Finance. Inasprirea conditiilor de creditare reprezinta o oportunitate pentru brokeri de a-si dovedi utilitatea, este de parere Andrei de la DBSol.
"Daca in trecut un client trebuia sa aleaga cea mai buna solutie dintre cele mai ieftine, odata cu scumpirea creditelor, va trebui sa gaseasca solutia cea mai putin costisitoare. Aceasta alegere va fi din ce in ce mai grea, si clientul va prefera sa apeleze la sfaturile unui specialist", conchide el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO