Marele paradox al pieţei monetare: dacă este supralichiditate şi băncile pun 20 miliarde de lei la BNR, de ce nu scade Robor?

12 mar 2018 Autor: Claudia Medrega

Băncile au plasat la BNR în luna februarie 19,9 mld. lei prin facilitatea de depozit, iar operaţiuni repo nu au mai fost, de unde reiese un excedent mediu zilnic net de lichiditate record, de aproape 20 mld. lei, cel mai ridicat nivel de după criza financiară, potrivit datelor Băncii Naţionale. Totuşi, Robor-ul la trei luni şi şase luni rămâne la peste 2%, aproape triplu faţă de iulie 2017.

Suma depusă de bănci la BNR în februarie 2018 prin facilitatea de depozit de o zi reprezintă cel mai ridicat nivel de după izbucnirea crizei financiare. Un nivel com­pa­rabil al plasamentelor băncilor, de aproape 19,8 mld. lei, a mai fost înregistrat în ianuarie 2016.

Excedentul de lichiditate pe piaţa interbancară s-a consolidat în luna februarie după ce în ianuarie piaţa a revenit pe surplus, confir­mând aşteptările celor mai mulţi analişti.

Începutul lui 2018 a venit cu o schimbare după ce în fiecare lună din ultimul trimestru de anul trecut piaţa a fost pe deficit net de li­chiditate.

Băncile au depus la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi apro­xi­mativ 19,9 mld. lei în fiecare zi din luna februarie 2018, în creştere cu 5,1 mld. lei faţă de nivelul din ianuarie 2018 şi de circa 8,5 ori peste valoarea sumelor depuse la banca centrală în decembrie 2017.

Comparativ cu valoarea din februarie 2017, de 11 mld. lei, suma ţinută de bănci la BNR a crescut cu circa 80%, reiese din datele băncii centrale.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.03.2018

 
Cuvinte cheie:
pieţa monetara
, supralichiditate
, băncile
, BNR
, Robor
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide