Bănci și Asigurări

Maximum doua mandate consecutive la sefia ARB

26.04.2010, 23:03 25

Membrii Consiliului de Administratie al Asociatiei Romane aBancilor (ARB) nu vor mai putea detine mai mult de doua mandateconsecutive a cate trei ani, spre deosebire de situatia actuala incare nu exista limita, potrivit unui proiect de modificare astatutului organizatiei care reprezinta interesele comunitatiibancare.

Radu Ghetea detine functia de presedinte al ARB din anul 2000,iar actualul mandat ii expira in 2012.

O alta propunere care trebuie analizata pana pe 15 mai de cele41 de banci membre vizeaza cresterea numarului de vicepresedinti aiConsiliului de Administratie de la trei la cinci. Astfel, consiliulva ajunge la sapte membri votati de AGA: presedinte,prim-vicepresedinte ales de catre CA si cinci vicepresedinti.

In continuare vor putea candida numai conducatori de institutiide credit, insa o noua conditie de eligibilitate va fi cunoasterealimbii romane, fara a fi precizat un grad anume de competentalingvistica. Echipele de top management ale bancilor sunt dominatede expati, insa exista sefi de banci straini care stau de multi aniin Romania si au invatat limba. Tot la capitolul noutati, daca unmembru al CA paraseste banca in numele careia a candidat, poateramane in functie la ARB timp de maximum o luna, in loc de sase capana acum.

In prezent, Consiliul de Administratie al ARB este format dinRadu Ghetea (presedintele CEC Bank) - presedinte, Petre Bunescu(vicepresedinte al BRD) - prim-vicepresedinte, Steven van Groningen(presedintele Raiffeisen Bank) - vicepresedinte, Sergiu Oprescu(presedintele Alpha Bank) - vicepresedinte, Oana Petrecu(vicepresedinte al BCR) - vicepresedinte si Radu Negrea - secretargeneral.

Dupa mai multi ani de discutii contributiile bancilor ar puteafi diferentiate in raport cu cota de piata, pornind de la ocontributie minima anuala determinata in functie de bugetulnecesar: primele 10 mari banci vor plati trei contributii minime,urmatoarele 10 cate doua, iar restul cate o contributie minima.

De asemenea, CA ar urma sa aleaga o structura de conducereexecutiva formata din una sau mai multe persoane, aceasta intentiefiind veche de un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO