Bănci și Asigurări

Media dobânzilor fixe la creditele ipotecare la principalele 15 bănci din sistem a ajuns în august la 7,3%, în timp ce media dobânzilor variabile la ipotecare se afla la 5,5%

Media dobânzilor fixe la creditele ipotecare la...

Autor: Mircea Nica

19.10.2022, 08:30 415

♦ În semestrul al II-lea va exista o tendinţă prudenţială în apetitul de finanţare, care să se va caracteriza prin impunerea unor ponderi suplimentare ale anumitor tipuri de venituri sau chiar restricţionarea lor, potrivit lui Alexandru Rădulescu, managing partner al SVN România.

Media dobânzilor fixe la ipotecare la principalele 15 bănci din sistemul bancar românesc a ajuns în luna august la 7,3%, în timp ce media dobânzilor variabile practicate de instituţiile de credit a ajuns la 5,5%, aceasta fiind calculată prin marjă fixă de 2,85% + IRCC, potrivit unui raport al SVN România, realizat de Alexandru Rădulescu, managing partner SVN România.

La nivelul lunii iunie 2022 s-a înregistrat o creştere a volumului de credite ipotecare noi acordate populaţiei cu 16,8%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la un volum de 2,28 mld. euro. Cu toate acestea, rezultatul a fost obţinut într-un context influenţat de mai mulţi factori, printre care numărul ridicat de promisiuni de vânzare-cumpărare deja semnate la nivelul lunii decembrie 2021, numărul ridicat de dosare de credit în lucru la nivelul lunii decembrie 2021, un nivel de accesibilitate superior celui actual din punct de vedere al costului finanţării raportate la venitul aplicantului, creşterea pragului preţului imobilului pentru care se aplică o cotă de TVA redusă de 5%, respectiv 700.000 lei, echivalent a 140.000 euro, măsură care a dus la o creştere a valorii creditului mediu şi economiile populaţiei acumulate în perioada pandemică, 2020 şi 2021, conform raportului SVN.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO