Bănci și Asigurări

Michel Tilmant, CEO al ING Group: Nu avem nevoie de o achizitie in Romania

Michel Tilmant, CEO al ING Group: Nu avem nevoie de o achizitie in Romania
23.06.2008, 18:43 29

ING nu are nevoie sa faca o achizitie pe piata bancara romaneasca, prima optiune strategica fiind continuarea cresterii organice pentru care exista resurse suficiente, afirma Michel Tilmant (foto), 56 de ani, CEO al celui mai mare grup bancar olandez. "Avem destula energie pentru a continua aceasta crestere pornita de la zero si care a evoluat foarte bine. Cea mai mare calitate a ING este spiritul intreprinzator: am inceput afacerea in Romania din nimic si am transformat-o intr-un proiect profitabil extins pe mai multe domenii. Vom mari mai departe reteaua de unitati a bancii si vom adauga facilitati de produse pe componenta IT pentru a ne accelera cresterea. Sigur ca suntem intotdeauna deschisi pentru a evalua diferite oportunitati de achizitie, insa nu avem o tinta anume. Chiar daca la nivelul grupului avem o pozitie financiara foarte solida, nu este un motiv pentru a irosi resursele", a declarat Tilmant intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru ZF. El sustine ca marimea in sine a unei banci nu este un criteriu de baza pentru succes, iar prioritatea grupului in actual context international este sa isi protejeze baza de capital si lichiditatea printr-un comportament disciplinat.
Seful ING a vizitat vineri pentru prima data sucursala de la Bucuresti a grupului, participand la o intrunire cu peste 800 de angajati carora le-a prezentat strategia si filosofia de business a ING.
"Le-am spus ca vizita mea este o recunoastere a importantei pe care o dam business-ului din Romania si un semnal ca boardul grupului este gata sa sustina mai departe investitiile pe aceasta piata." Tilmant, care conduce ING de 4 ani, s-a intalnit vineri dupa-amiaza si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Efectele crizei financiare internationale incep sa se resoarba, lichiditatea revine pe piata si situatia per ansamblu se imbunatateste, insa este posibil ca in lunile urmatoare sa mai apara mici socuri ca replicile dupa un cutremur, spune Michel Tilmant, CEO al ING Group. "Piata financiara ramane totusi vulnerabila la aparitia unor noi surprize negative, insa sper ca acestea sa fie cat mai mici. Pe de alta parte, am putea vedea efecte secundare sub forma incetinirii cresterii economice si a aprinderii inflatiei, ceea ce constituie noi motive de ingrijorare."
Tilmant estimeaza ca pe piata bancara europeana ar putea aparea miscari de consolidare doar in masura in care ar fi antrenate de slabiciunea unor jucatori afectati mai puternic de criza.
"Posibilele sinergii intre grupurile existente nu prea au evoluat in ultima vreme, acum majoritatea jucatorilor sunt preocupati sa-si protejeze bilanturile, insa cum preturile multor actiuni au scazut ar putea aparea tranzactii alimentate de anumite slabiciuni."
Tilmant nu crede insa ca vreo banca s-ar lansa intr-o preluare ostila. "Oamenii sunt un activ cheie intr-o banca, iar multi se pierd in cazul unei preluari ostile, plus ca sunt irosite prea multe energii intr-un asemenea demers."
Tilmant sustine ca ING, din pozitia de cel mai mare grup financiar olandez, este destul de puternic pentru a continua sa se dezvolte prin forte proprii.
Business-ul de baza al ING ca grup de bancassurance consta in atragerea resurselor de la clienti, prin diferite produse si canale, de la conturi de economii la asigurari de viata si pensii, pe care apoi le reintroduce in economie cu tinta de a obtine un randament cat mai bun prin plasamente de calitate, explica Tilmant.
El spune ca nu il derajeaza eticheta de management conservator care este atribuita uneori grupului ING. "In principiu incercam sa obtinem un echilibru intre risc si randamentul investitiilor, insa prefer sa fim chiar un pic prea conservatori. Nu simt nevoia sa combat o asemenea eticheta, mai ales dupa ce criza internationala a aratat cat este de important sa ai un management solid al riscului."
ING se numara printre putinele mari grupuri financiare internationale care nu au fost nevoite sa opereze reduceri spectaculoase ale valorii contabile a activelor din cauza investitiilor in titluri cu grad ridicat de risc pe piata americana. Profitul net pe 2007 a fost de 9,24 mld. euro, in crestere cu 20%, peste asteptarile analistilor, dar in trimestrul I 2008 ING a inregistrat o scadere a castigului cu 19%, pana la 1,54 mld. euro, din cauza deteriorarii randamentelor investitiilor.
ING are active de peste 1.300 mld. euro, iar la sfarsitul lunii martie ocupa locul 13 mondial cu o capitalizare bursiera de 52,8 mld. euro. In 2003, olandezii au avut o tentativa de a prelua BCR, abandonata in ultimul moment.
In Romania, ING Bank a incheiat anul 2007 cu active de circa 2,25 mld. euro si un profit brut de 22 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO