Bănci și Asigurări

Mihaela Ioniţă, Director de Resurse Umane, ING Bank România: Ne confruntăm într-adevăr cu fenomenul acesta de brain drain în care forţa de muncă cu abilităţi părăseşte România, drept urmare este din ce în ce mai puţină, iar şcoala nu dă în acelaşi ritm aceste abilităţi pe cât avem noi nevoie de ele să le angajăm

ZF Bankers Summit 2023, Ziua 2

Mihaela Ioniţă, Director de Resurse Umane, ING Bank...

Autor: Mircea Nica

27.06.2023, 16:37 173

Ne confruntăm într-adevăr cu fenomenul acesta de braindrain în care forţa de muncă cu abilităţi părăseşte România, drept urmare este din ce în ce mai puţină, iar şcoala nu dă în acelaşi ritm aceste abilităţi pe cât avem noi nevoie de ele să le angajăm, a spus Mihaela Ioniţă, Director de Resurse Umane, ING Bank România, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2023, ziua 2.

“Sunt abilităţile acestea noi pe care le căutăm precum analist de date, să lucrezi cu datele, să iei decizii pe baza datelor. Sunt de asemenea, abilităţile acestea din zona tehnică care sunt la mare căutare şi sunt greu de găsit şi ne batem toţi pe aceleaşi talente din piaţă. Cred că toţi ne confruntăm cu aceleaşi tipuri de probleme şi cred că merg şi dincolo de banking”, a mai adăugat Mihaela Ioniţă.

 

Ce a mai spus Mihaela Ioniţă, Director de Resurse Umane, ING Bank România:

♦ Avem o rată de fluctuaţie sub nivelul pieţei bancare. Din ce studii am citit şi ce am auzit prin piaţă este în jur de 20%. În ultimul timp a mai scăzut. Este interesant de văzut rata de plecări, angajaţi sub un an versus rata totală de plecări care în general este mai mare. Găsim greu angajaţi, îi angajăm greu şi îi pierdem mai uşor.

♦ Cred că este important pentru generaţiile acestea tinere să reuşeşti să le oferi o experienţă de la angajare superioară astfel încât să fie curioşi să rămână. De asemenea, este important să le oferim posibilităţi de dezvoltare profesională în ritm cu aşteptările lor. Într-adevăr nu au răbdare ca să stea ani de zile până sunt promovaţi.

♦ Discutând cu colegii şi managerii ar trebui să oferim joburi cu sens nu doar taskuri. Cred că asta ar fi numărul unu. Numărul doi ar trebui să îi ghidăm în învăţare şi să nu uităm de ei cu taskuri tranzacţionale, repetitive şi apoi să ne întrebăm de ce pleacă.

♦ Cred că pentru succesul nostru de a reuşi să îi ţinem mai mult trebuie să facem lucruri cu intenţie şi să depunem un efor tmai mare decât depuneam acum 10 ani de exemplu. 

♦ Salariile ţin foarte mult de locul, ţara respectivă, geografie, atunci cu toţii ne utiăm în studii salariale care ele însele se uită la jucătorii din piaţa locală. Comparaţii cu piaţa din afară nu avem. Ţările vestice au salarii mai ridicate în mod cert.

♦ Când mă uit la mobilitatea internaţională, când se fac calcule cu pachetele de relocare ne uităm la nivelul de trai în ţara respectivă şi automat pachetul este ajustat astfel încât să îţi permită traiul în ţara în care te duci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO