Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor respinge ofertele băncilor pentru achiziţia de titluri de stat, considerând că dobânda cerută este prea mare

Ministerul Finanţelor respinge ofertele băncilor pentru...

Autor: Corina Zamfir

09.03.2017, 18:27 330

Ministerul Finanţelor a respins joi ofertele băncilor la licitaţia de titluri de stat, considerând că dobânda cerută de bancheri pentru a împrumuta statul este prea mare.

Ministerul Finanţelor a scos la licitaţie obligaţiuni pe trei ani în valoare nominală de 600 de milioane de lei, cu o rată a cuponului (dobânda) de 2,25% pe an.

Băncile au depus oferte competitive de 532,07 milioane lei, din care în nume propriu 460,5 milioane lei, iar în contul clienţilor 20 de milioane de lei. Ofertele necompetitive au fost de 51,570 milioane lei.

“În conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3 din Regulamentul-cadru privind operaţiunile de piaţă cu titluri de stat pe piaţa internă aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2245 din 16.09.2016, Ministerul Finanţelor Publice respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat”, a anunţat Ministerul Finanţelor.

De la începutul anului dobânzile la titlurile de stat au fost în creştere pe scadenţe mai mari de un an, investitorii cerând o dobândă mai mare pe motiv de creştere a deficitului bugetar şi a discuţiilor legate de încadrarea deficitului în 3% din PIB.

Noul guvern a promis că se încadrează în acest parametru, promisiune care este privită cu reticenţă de analişti şi pieţe.

Veniturile bugetare sunt estimate să aibă o creştere de 14% în 2017, o majorare destul de mare. În primele două luni ale anului, veniturile la buget sunt cu 6% sub cele de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO