Bănci și Asigurări

Misiune grea pentru BNR: astăzi trebuie să decidă o eventuală scădere a dobânzii-cheie, ca în Polonia sau Ungaria, astfel încât să relanseze economia care frânează, dar ce faci cu inflaţia?

Misiune grea pentru BNR: astăzi trebuie să decidă o...

Autor: Claudia Medrega

05.10.2023, 00:07 2235

România a avut la jumătatea anului o creştere economică de sub 2% (+1,7% faţă de S1/2022), iar avansul creditării private s-a înjumătăţit în august la doar 5,5%, de la peste 10% în martie, din cauza dobânzilor mari În Polonia, rata-cheie a fost tăiată puternic în septembrie, de la 6,75% la 6%, peste aşteptările analiştilor, iar pentru această lună unii analiştii anticipează continuarea relaxării politicii monetare în Polonia  BNR are programată pentru astăzi cea de-a şaptea şedinţă de politică monetară şi penultima din 2023.

BNR are o misiune grea la şedinţa de politică monetară de astăzi, fiind necesară o even­tuală scădere a do­bânzii-cheie, ca în Polonia sau Ungaria, astfel încât să fie relansată eco­nomia care frânează, precum şi creditarea care a încetinit puternic, însă problema este inflaţia.

România a avut la jumătatea anului o creştere economică de sub 2% (+1,7% faţă de S1/2022), iar avansul creditării private (pentru companii şi populaţie) s-a înjumătăţit în august la doar 5,5%, de la peste 10% în martie, din cauza dobânzilor mari.

Deşi inflaţia este în scădere, după ce în a doua jumătate a anului 2022 urcase la maximul ultimelor două decenii (aproape 17%), rata anuală rămâne peste dobânda-cheie şi departe de ţinta staţionară a BNR, de 2,5% ±1 punct procentual.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO