Bănci și Asigurări

Negritoiu: BNR sa coboare din turnul de fildes

Negritoiu: BNR sa coboare din turnul de fildes

Misu Negritoiu, director general al ING Bank Romania, a fost in anii '90 ministru de stat pe probleme economice si unul dintre autorii programului de trecere la economia de piata

03.05.2007, 18:49 17

Este inacceptabil ca inainte cu doar cinci ani de intrarea in faza premergatoare adoptarii euro, piata financiara sa fie la fel de rudimentara ca in urma cu cinci ani, sa nu aiba instrumente si curbe de randament pe termen lung, afirma Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.
"BNR se urca in turnul de fildes si zice 'e problema pietei, bateti-va voi'. Dar si BNR, si Finantele sunt 'piata', sunt cei mai mari emitenti si au o contributie esentiala la determinarea profilului pietei. Pana la urma este o problema de stat sa ai o piata cu instrumente dezvoltate", a declarat pentru ZF Misu Negritoiu.
El spune ca mare parte a businessului financiar ramane pe scadente minime, de pana la o saptamana.
In acelasi timp, Negritoiu acuza BNR ca descurajeaza diferentele de opinie in privinta fenomenelor de pe piata si a indicatorilor macroeconomici, sugerand ca analistii incearca sa influenteze comportamentul firmelor in functie de anumite interese.
"BNR nu sesizeaza ca o piata adevarata functioneaza pe pluralitate de opinii. Este absolut normal sa ai opinie ca analist, ca banca. Mai bine le stimulezi pentru a ajunge la un echilibru din acest joc de opinii, decat sa le sufoci. BNR ar trebui sa stie ca transferul de la opinia analistului la decizia de business este mai complicat, iar un client se uita la mai multe opinii inainte de a lua o decizie."
Negritoiu se arata ingrijorat de efectele promovarii unor mesaje de genul "nimic rau nu se poate intampla", care pot adormi vigilenta fata de riscurile potentiale.
"Ne impaunam cu leul puternic si cu scaderea inflatiei, in timp ce piata balteste de lichiditate si toti alearga sa se expuna pe credite de consum si ipotecare. Nu poti fi insa atat de increzator cand corectii s-au intamplat la toti, cand exista o lege a ciclicitatii care functioneaza oricum. Pana acum n-am avut nicio criza, dar Doamne fereste! Promovam credite in franci elvetieni fara sa ne uitam la curs, 90% din creditul ipotecar este in euro, daca apare o depreciere brutala va fi un dezastru pe piata pentru ca totul este doar un pariu pe cursul de schimb al leului."
Cat priveste amenintarile Ministerului Finantelor privind o eventuala sistare a emisiunilor de titluri de stat din cauza dobanzilor considerate prea mari, Negritoiu sustine ca institutia ar trebui sa fie consecventa chiar daca pretul nu ii convine mereu, pentru ca aceasta este regula jocului.
"Consecventa este mai importanta decat presiunea pe pret. Pretul nu este artificial, este dat de climatul de pe piata. Ministrul finantelor ar fi vrut acelasi pret scazut in ziua in care Presedintele este suspendat?"
Negritoiu afirma ca pozitia afisata de ministrul Varujan Vosganian poate fi perdanta, iar varianta invocata a finantarii externe va ridica alte probleme prin presiunea suplimentara asupra cursului. "Isi permit acum sa nu ia bani de pe piata, insa nu peste mult timp vor deveni un debitor net si s-ar putea sa-i coste atitudinea de acum chiar cand le va fi lumea mai draga."
Misu Negritoiu considera ca o constructie precum Ministerul Economiei si Finantelor nu poate functiona decat prin separarea completa a administratiei fiscale, care sa devina o institutie neutra, si cu transferul participatiilor statului catre un organism independent, care cere sau nu subventii. "Noul minister ar trebui sa faca politici, nu sa fie administatorul participatiilor statului sau Ministerul Energiei, dar la noi nu se umbla la fondul problemelor. Transformari institutionale nu fac decat cei carora nu le pasa daca vor mai fi in functie si a doua zi."
In acelasi timp, Negritoiu acuza sistemul confuz, lipsit de transparenta si cu amanari succesive in care se deruleaza proiectele de investitii publice.
Pe de alta parte, el afirma ca instabilitatea politica in sine nu reprezinta neaparat o preocupare pentru investitorii straini atat timp cat o anumita instabilitate este resimtita in multe tari europene, iar schimbarile politice nu au ca rezultat masuri fiscale majore si presiuni pe cheltuielile publice.
"Am primit intrebari si de la Londra, si de la Amsterdam, dar noi credem ca este putin probabil sa se schimbe major politica economica, mai ales cea fiscala. Ancora intrarii in UE este suficient de solida, iar problema este de fapt la nivel institutional si ar trebui sa conduca la o reforma a sistemului. Este contraproductiva concentrarea asupra persoanelor cand totul porneste de la Constitutie. Sistemul acesta nu poate functiona decat cu partid parlamentar dominant, iar vremurile acelea s-au dus", mai spune Negritoiu.
In aceste conditii, el crede ca Bursa va continua sa creasca "pentru ca vin noi jucatori". "Piata se schimba, va fi dinamica chiar fara cresteri exponentiale, iar investitorii straini nu vin pe considerente de stabilitate politica. Din pacate si aici este o problema de lipsa de produse", afirma Negritoiu.


Inca o scadere de dobanda in contul dezinflatiei rapide?

Deciziile BNR de politica monetara au venit din nou dupa inchiderea pietelor financiare locale. In lipsa stirilor de la autoritatea monetara si pe fondul unor asteptari divergente ale analistilor, cotatiile pe piata valutara au fost stabile. Euro era tranzactionat la 3,3250 la inchiderea pietei valutare de la Bucuresti (ora 16.00), aproape de nivelul la care incepuse ziua. Pe parcursul sedintei de tranzactionare cotatiile au coborat pana la un minim al zilei de 3,32 lei pentru un euro, insa au urcat spre finalul zilei, pe fondul cumpararilor de valuta din partea bancilor locale.
In schimb, pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au coborat la 10%-16% pe an, dupa ce au ajuns la scadenta unele depozite de 2 mld. lei, atrase anterior de BNR. De saptamana trecuta dobanzile pentru scadentele scurte stationau la niveluri de peste 30% pe an, pe fondul unei lipse de lichiditati.
Un sondaj realizat de ZF la inceputul saptamanii a aratat ca asteptarile analistilor privind posibilele decizii ale BNR sunt divergente, mergand de la reduceri de dobanda ori ale rezervelor minime obligatorii, pana la mentinerea neschimbata a conditiilor monetare. Divergentele pornesc in special de la perspectivele diferite asupra presiunilor inflationiste care se acumuleaza, dupa ce inflatia anualizata a coborat in martie la un nou minim istoric, de 3,6%. Astfel, s-a conturat intrebarea daca BNR va profita de evolutia favorabila a inflatiei pentru a reduce dobanda, asa cum a procedat si in martie, in incercarea de a descuraja investitorii speculativi.

Urmariti pe www.zf.ro rezultatul sedintei de politica monetara a BNR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO