Bănci și Asigurări

Nicolae Dănilă rămâne la BNR într-o poziţie nou-creată, de consilier pe strategie al guvernatorului

Nicolae Dănilă a fost membru în consiliul de administraţie al BNR între 2009 şi 2014. Anterior a fost 7 ani preşedinte al BCR, cea mai mare bancă locală.

Nicolae Dănilă a fost membru în consiliul de administraţie al BNR între 2009 şi 2014. Anterior a fost 7 ani preşedinte al BCR, cea mai mare bancă locală.

Autor: Claudia Medrega

21.11.2014, 00:05 1181
Nicolae Dănilă, 63 de ani, fost membru în consiliului de administraţie al BNR în mandatul anterior, a rămas în banca centrală ca şi consilier al guvernatorului Mugur Isărescu pe probleme de strategie, poziţie nou-creată în corpul de consilieri.

Dănilă reprezintă în această săptămână banca centrală, alături de viceguvernatorul Liviu Voinea, la un congres al bancherilor care se desfăşoară la Frankfurt.

Nicolae Dănilă a revenit practic în echipa de consilieri ai guvernatorului Isărescu, pe care l-a sfătuit şi în perioada '98-'99. Ulterior, până în 2007, Dănilă a fost preşedinte executiv al BCR, cea mai mare bancă din sistem.

Cariera multor bancheri de pe piaţă include poziţia de consilier al guvernatorului BNR sau pe cea de director în Banca Naţională.

WikiZF: Profilul companiei BCR

Dănilă s-a format ca profesionist în domeniul bancar lucrând în perioada 1976 - 1998 pentru mari branduri bancare americane precum Manufacturers Hanover Trust (prima bancă americană care şi-a deschis un birou în Europa comunistă), Chemical Bank, Chase Manhattan şi JP Morgan Chase - toate acestea fuzionând treptat. În 1999 a fost numit de BNR administrator special al lichidării Bancorex (Banca Română de Comerţ Exterior), cea mai cunoscută bancă românească în lume la momentul respectiv, prin ea derulându-se tot comerţul exterior al României de pe vremea lui Ceauşescu. Partea bună din Bancorex a fost preluată de BCR, iar dosarele, creditele neperformante în valoare de 2 mld. dolari şi istoria comerţului exterior au fost lăsate la AVAB/AVAS. Dănilă a stat aproximativ 7 ani la conducerea executivă a BCR.

În 2009 a reuşit să intre în consiliul de administraţie al BNR după doi ani în care rămăsese în umbră în urma retragerii de la cârma BCR, fiind susţinut de PSD. Din poziţia de membru al CA al BNR (în perioada 2009-2014), Dănilă a susţinut necesitatea regândirii obiectivelor, misiunii şi a rolului băncii centrale. Bancherul care a fost ani de zile în contact cu economia reală a susţinut că este momentul pentru trecerea la politici economice şi monetare „proactive şi corelate“, adică la un mix de politici bine articulat între guvern şi banca centrală şi care să aibă ca ţintă creşterea forţei economice şi financiare a României.

Dănilă şi-a păstrat statutul de bancher local foarte bogat, având depozite în bănci şi deţineri de acţiuni inclusiv la Erste Group, care a preluat BCR. Este profesor universitar la ASE şi doctor în economie din 1983, avându-l drept conducător ştiinţific pe Costin Kiriţescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO