Bănci și Asigurări

Noua dilemă a analiştilor: până unde va coborî cursul

Autor: Liviu Chiru

23.02.2011, 23:44 98

Cursa aprecierii leului din ultima săptămână, în care a câştigat0,8% în faţa euro şi a atins maximele ultimelor şase luni, deschideo nouă temă de dezbateri între analişti - până unde poate coborîcursul.

BNR a calculat ieri un curs de 4,2261 lei pentru un euro, cu0,89 bani mai puţin decât în ziua precedentă. Aceasta a fost acincea zi consecutivă în care euro a coborât la cursul oficial. Cei mai optimişti dintre analişti consideră că leul ar putea să seîntărească în continuare, în timp ce alte voci dau probabilă ostabilizare a cotaţiilor.

Leul poate să câştige în continuare teren în faţa euro, însănivelul de 4,2 lei pentru un euro s-ar putea dovedi un pragrezistent, consideră Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şefal ING Bank.

"A devenit evident că există un anumit tipar în evoluţiacotaţiilor pe parcursul şedinţei de tranzacţionare şi, ţinând contşi de volumele mai mari de tranzacţionare, credem că în spatelemişcării se află BNR", spune Chideşciuc, notând că motivele uneiasemenea intervenţii rămân neclare. ING avea o prognoză de curs de4,15 lei pentru un euro în martie, una dintre cele mai optimiste depe piaţă.

Euro era cotat la deschiderea pieţei valutare interbancare deieri la 4,2245 de lei, iar pe parcursul şedinţei de tranzacţionarea oscilat într-o bandă îngustă deasupra acestui nivel.

"Sunt mai mulţi factori care ar fi putut să aibă o influenţăpozitivă asupra leului, deşi nu anticipam acest lucru. Privind înperspectivă, considerăm că în continuare un curs de schimb stabilrămâne scenariul de bază", spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef alRaiffeisen Bank. Printre aceşti factori el enumeră dobânzile maimari pe piaţa monetară şi creşterea randamentelor la titlurile destat pe fondul planului agresiv de atragere de împrumuturi dinpartea Trezoreriei, dar şi evoluţia peste aşteptări a economiei întrimestrul al patrulea. Dumitru vede euro la 4,25 lei în martie.

Şi Chideşciuc apreciază că impactul aprecierii leului asuprainflaţiei este redus, mai ales că majoritatea operatorilor dejaluaseră în calcul o scădere a cursului în primă­vară.

În schimb, un leu mai puternic transmite un mesaj de încredereîn economie.

"Având în vedere starea încă fragilă a economiei, consider că oîntărire prea puternică a leului în faţa euro se poate dovedidăunătoare", afirmă Chideşciuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO