Bănci și Asigurări

Nouă din cele mai mari zece bănci majorează avansul la creditele pentru locuinţe. ING Bank a luat decizia miercuri. Urmează UniCredit şi Banca Transilvania

Nouă din cele mai mari zece bănci majorează avansul la...

Autor: Liviu Popescu

11.05.2016, 20:15 2739
 
ING, sucursala grupului olandez cu acelaşi nume, a majorat ieri avansul solicitat la creditele pentru locuinţe de la 15% la 25%, cu doar două zile înainte de intrarea în vigoare a legii dării în plată.
 
Banca Transilvania şi UniCredit vor lua la rândul lor decizia de a le cere mai mulţi bani clienţilor care se prezintă la bancă pentru un împrumut ipotecar, au afirmat pentru ZF surse din piaţă.
 
În cazul băncii de la Cluj, avansul la creditele în euro a fost deja majorat de la 15% la 25%, iar cel la lei va fi majorat în curând „în linie precum cel al celorlalte bănci care au luat această decizie. Cel mai probabil va fi făcut chiar mâine (13 mai – n. red.)“, a spus pentru ZF o sursă apropiată de Banca Transilvania.
 
UniCredit, care lucrează la un produs de creditare hibrid cu opţiune de dare în plată, va majora avansul atât la creditele ipotecare în lei, cât şi la cele în euro, de la 15% la 25%, dar măsura va fi valabilă pentru dosarele de credit care vor fi introduse în baza de date a băncii după data de 16 mai, potrivit informaţi­ilor ZF.
 
Astfel, numărul băncilor mari care cer avans mai mare pentru creditele imo­biliare în lei va ajunge la nouă, toate fiind membre ale Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Mai rămâne doar Piraeus Bank, care încă practică avans de 15% la creditele în lei şi 25% pentru cele în euro, care de altfel este membru al ARB. Este pentru prima dată când nouă dintre cele mai mari bănci iau decizii similare în mai puţin de o jumătate de an.
 
Decizia de a înăspri condiţiile de creditare a fost luată din cauza dării în plată, unul dintre cele mai controversate acte normative din ultima perioadă, care va intra în vigoare de mâine. Pe 13 mai se vor fi împlinit 15 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că primul client cu probleme la ram­bursarea creditelor imobiliare se poate prezenta la bancă pentru a preda cheile locuinţei şi prin urmare pentru a stinge datoria.
 
Un avans mai mare înseamnă mai mulţi bani aduşi băncii la început. De exemplu, pentru un credit de echivalentul în lei a 60.000 de euro, un avans de 15% ar fi însemnat 9.000 de euro. Avansul de 30% înseamnă practic 18.000 de euro, adică de două ori mai mulţi bani.
 
Dar per total, suma de rambursat la bancă după 30 de ani (maturitatea medie a creditelor imobiliare) va scădea. Potrivit simulatorului de calcule al BCR, pentru un credit de 200.000 de lei (45.000 de euro), un client ar fi rambursat băncii după 30 de ani aproximativ 300.000 de lei, iar după înăspirea creditării, majorat la 35% avans, soldul total de rambursat s-ar ridica la 214.000 de lei.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO