Bănci și Asigurări

Olandezii de la ING au obţinut 1,54 miliarde euro prin listarea diviziei de asigurări NN Group

Olandezii de la ING au obţinut 1,54 miliarde euro prin...

Autor: Marius Oncu

02.07.2014, 10:06 894

Oferta publică iniţială derulată de ING este a doua ca valoare din Europa de la începutul anului.

ING a vândut 77 de milioane de acţiuni NN Group la un preţ de 20 de euro, a anunţat banca, citată de Bloomberg. Banca a stabilit la mijlocul lunii iunie un preţ orientativ de 18,5-22 euro pe acţiune.

Incluzând conversia în acţiuni a unor instrumente financiare în valoare de 450 de milioane de euro, deţinute de investitori din Asia, veniturile totale s-au situat la circa 2 miliarde de euro.

Acţiunile NN Group intră la tranzacţionare începând de miercuri pe bursa de la Amsterdam.

După vânzarea de acţiuni şi conversia obligaţiunilor deţinute de investitorii din Asia, ING, care controla integral NN Group, a rămas cu o participaţie de 71,4%.

Grupul olandez trebuie să vândă afacerile de asigurări ca urmare a condiţiilor Uniunii Europene la un pachet de ajutor financiar primit de la stat în contextul crizei financiare din 2008. Vânzarea NN marchează ultimul pas al acestei restructurări, după ce ING a vândut operaţiunile de asigurări pe care le avea în SUA, America Latină şi Asia.

Banca olandeză a anunţat iniţial vânzarea a 70 de milioane de acţiuni la listarea NN Group, dar a suplimentat oferta la 77 de milioane de titluri ca urmare a cererii din partea investitorilor.

Preţul de listare evaluează divizia de asigurări la 7 miliarde de euro.

Pachetul deţinut de ING ar putea coborî până la 68,1%, dacă participanţii la oferta publică iniţială aleg să-şi exercite o opţiune de a cumpăra suplimentar până la 11,6 milioane de titluri.

ING trebuie să vândă peste 50% din NN Group până la sfârşitul anului 2015 şi acţiunile rămase până la sfârşitul anului 2016.

NN Group are în România operaţiuni de asigurare de viaţă, pensii private obligatorii, pensii facultative şi administrare de investiţii. Compania este prezentă pe piaţa locală prin ING Asigurări de Viaţă, ING Pensii şi ING Investment Management International.

Principalele operaţiuni ale NN Group sunt Nationale-Nederlanden, ING Insurance Europe, ING Investment Management şi ING Life Japan.

În Europa, compania are afaceri în mai multe ţări, inclusiv România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia, dar şi în ţări mari din vestul Europei, precum Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO