Bănci și Asigurări

OTP Bank a pierdut 10 mil. euro anul trecut

15.02.2007, 20:18 11

OTP Bank Romania, filiala locala a grupului financiar maghiar OTP Bank, a incheiat anul trecut cu o pierdere neta de aproape 10 milioane de euro (2,63 miliarde de forinti).
Pierderea de anul trecut a fost cu 24% mai mare (in forinti maghiari) decat cea inregistrata in anul 2005, arata raportul trimis Bursei din Budapesta de banca-mama.
In ultimul trimestru al anului trecut banca a pierdut aproape 2,5 milioane de euro (629 milioane de forinti), pe fondul continuarii investitiilor sustinute in extinderea teritoriala (13 noi unitati au devenit operationale in aceasta perioada). Comparativ cu trimestrul al treilea, pierderea acumulata in ultimele trei luni din 2006 a fost cu 88% mai mare. Fata de ultimul trimestru din 2005, OTP Bank a pierdut insa anul trecut cu 44% mai putin.
Activele bancii au urcat anul trecut cu 250%, ajungand la aproape 767 de milioane de euro in decembrie (193,4 miliarde de forinti).
OTP Bank are plasate 52% din active in finantari acordate clientelei, in timp ce plasamentele interbancare reprezinta numai 37%. Raportul bancii-mama noteaza ca peste 90% din plasamentele interbancare sunt reprezentate de rezervele minime obligatorii pe care OTP Bank Romania (OBR) trebuie sa le pastreze la BNR.
Portofoliul de credite de retail al bancii a crescut anul trecut de 20 de ori (plecand insa de la o baza redusa), pana la ceva mai mult de 202 milioane de euro. Pe acest segment, cele mai dinamice au fost creditele pentru nevoi personale, care au crescut cu aproape o treime anul trecut, pana la echivalentul a 137 de milioane de euro.
OTP Bank Ungaria a preluat in ultimul trimestru al anului trecut un portofoliu de credite ipotecare in valoare de 22 de milioane de euro din bilantul filialei locale, sub presiunea reglementarilor BNR privind finantarea in valuta. Incluzand creditele "exportate", OBR ar avea un portofoliu de finantari ipotecare de 88 de milioane de euro, corespunzator unei cote de 3,75% din aceasta piata. Finantarile in valuta reprezinta 73% din creditele de retail, respectiv 60% din cele acordate sectorului corporatist. Raportul consemneaza insa scaderea acestor ponderi, de la niveluri de peste 90%, respectiv 64%, in septembrie trecut, pe fondul politicii BNR de incurajare a creditarii in moneda locala.
Portofoliul de clienti de retail a urcat numai in ultimul trimestru cu 25%, ajungand la 68,8 mii de persoane in decembrie. OTP Bank a reusit sa atraga clienti si pe segmentul corporatist, numarul clientilor urcand cu 7%, pana la 8.418. OTP Bank opereaza o retea de 66 de sucursale si are 795 de salariati, potrivit raportului bancii-mama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO