Bănci și Asigurări

Pentru prima dată BNR recunoaşte că este cazul să intervină în criza francului şi publică două proiecte de regulament

29.01.2015, 18:50 877

În data de 29.01.2015, la sediul Băncii Naţionale a României a avut loc o întâlnire de lucru între conducerea executivă a BNR, conducerile băncilor comerciale care au acordat credite în franci elvţieni (CHF) şi conducerea Asociaţiei Române a Băncilor.

Astfel, băncile pot propune clienţilor cu credite în franci elveţieni soluţii care să menţina rata lunară în lei la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia în lei şi/sau acordarea unui discount aplicat la sold sau reducerea temporară a dobânzii, măsurile fiind agreate joi cu BNR şi ARB.

Noile regulamente exprimă schimbarea poziţiei BNR cu privire la intervenţia asupra francului. 

Contactat telefonic de ZF săptămâna trecută, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a explicat că nu poate da un răspuns afirmativ la întrebarea privind conversia generală a creditelor în franci în lei. „Să vedem întâi cum se aşază lucrurile, cum ajung clienţii şi băncile la un consens. Discuţia e deschisă. Soluţia de sistem nu trebuie să creeze dezavantaje între cei care au credite în diferite valute. Încurajăm discuţiile între bănci şi debitori şi disponibilitate la dialog există“, a afirmat Suciu. El a precizat că BNR nu interzice formal băncilor să dea credite în franci, dar în acest moment nu există interes în piaţă pentru un astfel de produs. „Noi recomandăm să nu se ia credite în altă monedă decât cea naţională, dar nu putem interzice formal acest lucru“, a explicat purtătorul de cuvânt al BNR.

El a mai declarat că Băncile trebuie să evalueze individual cazurile pentru creditele în franci elveţieni şi să găsească soluţii împreună cu fiecare client în parte, aşa cum Banca Naţională a "încurajat întotdeauna" instituţiile de credit.
 
Circa 75.000 de debitori în franci elveţieni s-au trezit la jumătatea lunii ianuarie că datoreză băncii cu 20% mai mulţi bani după ce cursul de schimb leu/fran a explodat.

Aceştia suportaseră deja o depreciere a francului cu 60% în perioada de criză şi mulţi se aflau deja la limită cu plata ratelor, ceea ce înseamnă că în lipsa unei soluţii băncile s-ar putea trezi cu un nou val de credite neperformante.

Cele două Regulamente publicate pe BNR: 

Regulament 1 - de modificare a Regulamentului BNR nr.17/2012 privind unele condiţii de creditare

Regulament 2 - pentru completarea Regulamentului BNR nr.16/2012 privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi determinarea şi utilizarea ajustărilor prudenţiale de valoare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO