Bănci și Asigurări

Pesimiştii de serviciu de la Danske Bank văd apreciere lejeră pe leu şi încă o scădere a dobânzii BNR

Autor: Razvan Voican

27.02.2012, 00:00 167

Cursul leu/euro va rămâne stabil pe parcursul lunilor următoare, în jurul pragului de 4,35 lei pentru un euro, urmând ca într-un orizont de timp de douăsprezece luni moneda naţională să se întărească uşor până la 4,30 lei/euro, estimează analiştii Danske Bank. În toamna anului trecut aceştia avansau un scenariu alarmant în care leul ar fi urmat să se deprecieze abrupt în acest an până la un raport de peste 4,5 lei/euro.

Analiştii danezi s-au remarcat de mai multe ori prin prognoze pesimiste privind leul, care nu s-au confirmat însă ca urmare a grijii BNR de a tempera presiunile de depreciere şi de a proteja implicit numărul mare de clienţi cu credite în valută. Probabil că acesta este factorul pe care îl iau în calcul şi danezii de această dată, având în vedere că pentru Polonia, care are o economie mult mai performantă decât a României, anticipează o depreciere uşoară a zlotului la nivelul următoarelor douăsprezece luni.

Cât priveşte dobânda-cheie a BNR, Danske se aşteaptă la încă o scădere de 0,25 puncte procentuale, pentru ca ulterior nivelul de 5,25% să fie menţinut timp de un an. Consiliului de Administraţie al BNR discută din nou nivelul dobânzii pe 29 martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO