Bănci și Asigurări

Peter Weiss, fost sef al RBS, intra in CA al Bancpost

30.05.2010, 23:05 385

Peter Weiss, care a condus timp de patru ani RBS Romania(initial ABN Amro Bank), a fost ales membru in Consiliul deAdministratie al Bancpost, filiala locala a grupului elen EFGEurobank.

Conform procedurii, el asteapta aprobarea BNR pentru exercitareanoii pozitii, avand un mandat de trei ani. In acte, el figureaza cunumele Pedro Miguel Weiss, avand pasaport argentinian, dar cudomiciliul in Atena.

Weiss a preluat conducerea RBS in 2005, pe vremea cand bancalocala facea parte din grupul olandez ABN Amro. In toamna trecuta,odata cu incheierea mandatului de CEO in Romania, RBS a anuntat caWeiss preia conducerea subsidiarei din Grecia a grupului britanic.Potrivit unor surse bancare, planurile s-au schimbat intre timp,iar Weiss a ajuns la EFG Eurobank, devenind acum reprezentant algrupului elen in Consiliul de Administratie al Bancpost.

Instalarea lui Weiss nu este singura schimbare din CA. GabrielaIlie, care reprezenta SIF Oltenia, a demisionat. SIF Oltenia isivanduse actiunile detinute la Bancpost din iunie 2009, pentru 12,15mil. euro. Carmen Dumitrescu, director adjunct al SIFBanat-Crisana, a ramas in Consiliu ca membru independent, inconditiile in care nici acest SIF nu mai are actiuni. Ea este aldoilea roman din CA al Bancpost, alaturi de presedintele MihaiBogza.

In acelasi timp au fost realesi pentru un nou mandat de trei aniMichael Vlastarakis, directorul general al retelei Eurobank, siPiergiorgio Pradelli, directorul general al diviziei internationalea grupului elen. Un nou membru al Consiliului este grecul FokionKaravias, directorul general al diviziei Global Markets dinEurobank.

De anul trecut, Bancpost este controlata deplin de EFG Eurobank,care a ajuns la peste 93% din actiuni in urma cumpararii actiunilordetinute de SIF Transilvania si SIF Oltenia. Cu toate acestea,numarul membrilor Consiliului de Administratie a crescut de la 11la 13 in prezent, fata de minimul statutar de 7.

Adunarea Generala a Actionarilor a stabilit la inceputul luniimai plafonarea cheltuielilor cu beneficiile cash si sub alte formeacordate conducatorilor bancii si membrilor Consiliului deAdministratie la 0,15% din totalul activelor de la 31 decembrie.Dupa contabilitatea romaneasca, banca avea la acea data active de14,6 mld. lei (3,47 mld. euro), rezultand un plafon alremuneratiilor de aproape 22 mil. lei (5,2 mil. euro). Consiliul deAdministratie numeste conducatorii bancii, le stabilesteremuneratiile si le supravegheaza activitatea.

Pe de alta parte, AGA a aprobat includerea in statutul Bancposta unei prevederi conform careia banca isi desfasoara activitatea"si prin ghiseele oficiilor postale din subordinea CompanieiNationale Posta Romana, pe baza de conventie". Bancpost are orelatie speciala cu Posta inca de la infiintare in 1991 si auexistat mai multe planuri de extindere a colaborarii si dupapreluarea bancii de catre grecii de la Eurobank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO