Bănci și Asigurări

Piaţa de factoring s-a contractat cu 15% în primul semestru, până la circa 1,3 miliarde de euro

Bogdan Roşu, preşedintele ARF

Bogdan Roşu, preşedintele ARF

Autor: Anelis Baciu

02.10.2013, 20:43 324

Piaţa de factoring, pe care activează societăţi financiare specializate în scontarea şi administrarea de facturi comerciale, a scăzut cu aproximativ 15% în primele şase luni ale acestui an, potrivit datelor Asociaţiei Române de Factoring (ARF).

Reprezentanţii asociaţiei nu au precizat care a fost volumul afacerilor în intervalul ianuarie-iunie 2013, însă potrivit estimărilor ZF acesta se ridică la circa 1,3 miliarde de euro. „Diminuarea volumelor în primele şase luni are drept cauze principale reducerea fondurilor alocate pentru proiectele de investiţii, nivelul scăzut al consumului, cât şi scăderea importurilor”, a declarat Bogdan Roşu, preşedintele ARF.

Acesta spune că în pofida declinului din prima parte a anului, piaţa se va menţine la nivelul din 2012, pentru că în mod tradiţional piaţa are o dinamică mai bună în ultimele şase luni ale anului, când multe companii îşi fac „curăţenia” de final de an.

Cauza principală a încetinirii ritmului de creştere este legată de evoluţia mai slabă a factoringului intern şi a celui de import care au consemnat scăderi între 2 şi 23%.

În schimb factoringul de export a urcat cu 4-5%, pe fondul evoluţiei pozitive a exporturilor. Pe plan local, piaţa de factoring este controlată de bănci, care derulează astfel de operaţiuni prin divizii interne, cei mai mari jucători fiind BRD, BCR, UniCredit, Raiffeisen, Eximbank sau Banca Transilvania.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO