Bănci și Asigurări

Piaţa de leasing confirmă aşteptările de la începutul anului: creştere de două cifre şi finanţări de circa 1,6 mld. euro la final de 2015

Autor: Anelis Baciu

30.12.2015, 00:00 336

Anul 2015 a marcat o revenire a industriei de leasing financiar, iar cel mai probabil piaţa va închide anul cu un volum al finanţărilor de aproximativ 1,6 miliarde de euro, potrivit estimărilor principalilor jucători din piaţă. În aceste condiţii, volumul finanţărilor sunt mai mari cu 20% faţă de anul trecut.

„Piata de leasing financiar a continuat în 2015 un ritm de consolidare pe care îl aşteptam şi pe care l-am anticipat încă de la începutul anului, în linie cu evoluţia economiei naţionale, unde principalii indicatori au fost favorabili creşterilor, într-un context în care cererea din partea IMM-urilor şi apetitul pentru investiţii au marcat, de asemenea, o revenire”, a afirmat Felix Daniliuc, preşedintele ALB, asociaţia locală a societăţilor financiare, şi director general al Raiffeisen Leasing.

Creşterea pieţei a fost susţinută în principal de finanţările pentru vehicule comerciale grele, care s-au apropiat ca pondere de finanţările destinate autoturismelor. Spre exemplu, la finalul lunii septembrie ponderea vehiculelor grele în total finanţări se situa la 41%, în timp ce autoturismele reprezentau 47%. Leasingul auto care reprezintă trei sferturi din piaţă a crescut cu 21% în primele nouă luni, până la 887 mil. euro.  

„Principalul motor al industriei leasingului financiar au fost vehiculele, către care s-au îndreptat trei sferturi din finanţările din acest an, în tandem cu evoluţia pozitivă a pieţei auto în general. Finanţările de echipamente au cunoscut o creştere moderată şi îşi păstrează o pondere apropiată de cea a anilor precedenţi (circa 22-24% din volumele totale finanţate). Domeniile finantaţe au vizat agricultura, construcţiile, sectorul medical privat, industria prelucrătoare şi serviciile”, a explicat Bogdan Speteanu, director general al BCR Leasing.

În opinia directorului general al UniCredit Leasing Antoaneta Curteanu, avansul din piaţa de leasing indică un nivel mai mare de încredere în economia locală, fapt care a dat curaj firmelor să investească şi să-şi asume noi riscuri.

„Este mai relevant să comparăm evoluţia economiei cu cea a pieţei de leasing în ansamblu, deoarece finanţările în leasing se află la intersectia dintre consum şi investiţii şi de aceea sunt un barometru sensibil al starii economiei. Creşterea din piaţa noastră arată o creştere a încrederii în economie, companiile au depăşit faza de conservare şi încep să creioneze noi planuri de viitor, astfel încât cererea de finanţare are semne certe de revenire”, a comentat Antoaneta Curteanu.

O altă caracteristică a pieţei în acest an a fost îmbunăţirea comportamentului de plată în rândul clienţilor, acesta venind tot pe fondul contextului macroeconomic favorabil.

„Piaţa de leasing a fost caracterizată în 2015 de creşterea volumelor finanţate, în special pe segmentele de vehicule şi echipamente de agricultură. În acelaşi timp clienţii şi-au îmbunătăţit comportamentul de plată”, a declarat Răzvan Diaconescu, director general al Impuls Leasing.

 

Ce spun jucătorii din piaţă despre evoluţia leasingului în 2015

Felix Daniliuc, preşedintele ALB

Piata de leasing financiar a continuat în 2015 un ritm de consolidare pe care îl aşteptam şi pe care l-am anticipat încă de la începutul anului, în linie cu evoluţia economiei naţionale, unde principalii indicatori au fost favorabili creşterilor, într-un context în care cererea din partea IMM-urilor şi apetitul pentru investiţii au marcat, de asemenea, o revenire. Estimările pentru evoluţiile viitoare ale pieţei sunt optimiste, anul acesta apropiindu-ne de un prag de 1,6 mld. euro. Ne aşteptăm la creşteri de 15-20% şi în următorii ani, în con­diţiile în care PIB-ul va avea evoluţii pozitive, într-un ritm anual de 3-4%.

Bogdan Speteanu, BCR Leasing

Principalul motor al industriei leasingului financiar au fost vehiculele, către care s-au îndreptat trei sferturi din finanţările din acest an, în tandem cu evoluţia pozitivă a pieţei auto în general. În 2015 creşterea finanţărilor a fost susţinută în special de vehiculele comerciale grele, a căror pondere s-a apropiat de cea a autoturismelor. Finanţările de echipamente au cunoscut o cretere moderată şi îşi păstrează o pondere apropiată de cea a anilor precedenţi (circa 22-24% din volumele totale finanţate). Considerăm că această tendinţa se va menţine şi în anii următori.

Antoaneta Curteanu, UniCredit Leasing

Este mai relevant să comparam evoluţia economiei cu cea a pieţei de leasing în ansamblu, deoarece finanţările în leasing se află la intersectia dintre consum şi investiţii şi de aceea sunt un barometru sensibil al starii economiei. Creşterea din piaţa noastră arată o creştere a încrederii în economie, companiile au depăşit faza de conservare şi încep să creioneze noi planuri de viitor, astfel încât cererea de finanţare are semne certe de revenire.

Răzvan Diaconescu, Impuls Leasing

Piaţa de leasing a fost caracterizată în 2015 de creşterea volumelor finanţate, în special pe segmentele de vehicule şi echipamente de agricultură. În acelaşi timp clienţii şi-au îmbunătăţit comportamentul de plată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO