Bănci și Asigurări

Piata merge mai rau decat ne asteptam, spune un bancher de top

18.05.2010, 23:36 16

"Lucrurile merg destul de rau in piata, mai rau decat neasteptam. Inteleg de la clienti ca brusc in luna mai vanzarile auscazut foarte mult. Deteriorarea previziunilor la nivelmacroeconomic pentru anul acesta, de la crestere la stagnare sauchiar recesiune, s-a rostogolit in piata, neincrederea fiindamplificata de ultimele anunturi privind restruc turarile insectorul de stat", afirma un bancher din liga bancilor mari.

El spune ca "in niciun caz" nu se mai asteapta la o revenire aafacerilor anul acesta, ci spera la o stabilizare.

"Orice fel de masuri s-ar lua, este foarte important sa fieadoptate cat mai repede si sa inceapa implementarea pentru ainsufla un dram de incredere ca lucrurile merg intr-o directiebuna."

In aceste conditii, el anticipeaza o "vara fierbinte", mai alesdaca nu se va face nimic pana la urma din masurile de reformadiscutate.

Bancherul considera ca este mare nevoie de solidaritate pe scenapolitica in acest moment, pentru ca nimeni nu poate pretinde in modcinstit ca daca ar veni la putere, ar avea alte solutiimiraculoase.

Cat priveste piata creditului, el admite ca dobanzile de circa10% la lei nu pot fi considerate "mici". "Aceasta nu este o dobandacare sa stimuleze creditarea si te face sa te uiti tot la euro,unde costul este mai mic. Cum poti sustine o dobanda de 10% cand aivenituri in scadere?"

Pe de alta parte, nu crede ca banca centrala are spatiu demanevra pentru a reduce si mai mult dobanzile la lei si a incurajacreditarea in moneda nationala.

"BNR facut si asa foarte mult, iar pentru a fi generataincredere pe piata este nevoie de proiecte nationale care sa misteproductia, cererea, care sa miste atragerea de fondurieuropene."

Dobanda-cheie la lei a ajuns la 6,25% pe an. Unii analistiestimeaza ca luna viitoare ar putea veni inca o decizie de scadere,pana la 6%, insa presiunile inflationiste generate de intarireadolarului - reflectata in scumpirea rapida a carburantilor - ,precum si slabirea leului in raport cu euro din cauza tensiunilorlegate de criza datoriilor Greciei ar putea opri tendinta derelaxare a politicii monetare.

Bancherul citat afirma ca cel mai rau fapt in acest moment esteimpredictibilitatea, de care este cel mai greu sa te aperi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO