Bănci și Asigurări

Piata nu a avut putere sa sustina cresterea euro

14.02.2007, 16:32 17

Cotatiile au coborat ieri usor pe piata valutara de la Bucuresti, pe fondul unui interes redus pentru tranzactionare.
BNR a calculat un curs de 3,3945 lei pentru un euro, cu 0,02 bani sub nivelul din ziua anterioara. Dolarul a pierdut 0,85 bani, coborand la 2,6105 lei, influentat de evolutiile in fata euro de pe pietele internationale.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,3930/3,3980 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua anterioara. In prima jumatate a zilei cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta, deasupra nivelului de 3,39 lei pentru un euro.
In a doua parte a zilei au aparut in piata ordine mai mari de vanzare de valuta, astfel ca euro a pierdut usor teren, coborand pana la 3,3890/3,3920 lei.
"Piata a fost destul de echilibrata, pe fondul unor volume de tranzactionare destul de reduse", a comentat un dealer.
Euro nu pare sa aiba forta sa treaca de nivelul de 3,4 lei, asa cum se asteptau majoritatea analistilor dupa decizia BNR de vinerea trecuta, de reducere a dobanzii de politica monetara cu trei sferturi de punct procentual, pana la 8% pe an. Nici o noua sterilizare partiala a excesului de lei din piata la licitatia pentru depozite la o luna organizata luni nu a determinat speculatorii straini sa isi inchida pozitiile pe leu.
De altfel, jucatorii straini au vandut ieri valuta si pe celelalte piete emergente din regiune. Astfel, atat zlotul polonez, cat si forintul maghiar, monede cu care leul se sincronizeaza in general, au castigat ieri cate 100 de unitati de baza in fata euro. Pe piata poloneza cotatiile au coborat la 3,91 zloti/euro, dupa ce luni urcasera pana la 3,92 zloti/euro. Pe piata de la Budapesta cotatiile au coborat la 254 de forinti pentru un euro, de la 255 forinti/euro, in sedinta de tranzactionare precedenta.
Euro a pierdut teren usor in fata leului si pe piata la termen de la Sibiu. Pentru scadenta martie, cotatiie au coborat cu 0,05 bani, pana la 3,4121 lei/euro. Contractele pentru scadenta iunie au fost tranzactionate la cotatii de 3,42 lei pentru un euro, cu 0,05 bani sub nivelul precedent.
Pe piata monetara dobanzile pentru plasamentele pe termen scurt au urcat usor, osciland intre 6% si 7% pe an. La inceputul saptamanii BNR a acceptat numai un sfert din ofertele bancilor comerciale pentru plasarea de depozite la o luna, insa excesul de lei ramas in piata nu a determinat o noua prabusire a dobanzilor. Pe de o parte, dealerii considera ca la licitatia BNR de luni bancile au supralicitat puternic, asteptandu-se la o noua sterilizare partiala. Pe de alta parte, inca persista in piata asteptari privind reluarea controlului mai strict al lichiditatilor, dupa ce banca centrala a redus dobanda de politica monetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO