Bănci și Asigurări

Piaţa valuară rămâne anemică: tranzacţiile din primele opt luni s-au redus cu 7%, la 245 miliarde de euro

Piaţa valuară rămâne anemică: tranzacţiile din...

Autor: Anelis Baciu

05.09.2014, 00:07 210

„Piaţa valutară ar trebui de regulă să urmărească o evoluţie similar cu cea a comerţului exterior. A fost o influenţă negativă din partea titlurilor de stat, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, când tranzacţiile au fost influenţate de includerea titlurilor româneşti în indexul JP Morgan“, a declarat Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

Includerea obligaţiunilor României într-un indice al pieţelor emergente calculat de JP Morgan la începutul anului trecut a reprezentat un stimul pentru străini, însă e probabil ca sumele investite de aceştia să se fi diminuat pe parcursul acestui an.    

Luna trecută, tranzacţiile cu valută au cumulat un volum total de 30,6 miliarde de euro.

Piaţa valutară se mai animase în lunile iunie şi iulie, iar tranzacţiile zilnice depăşiseră, în medie, 1,5 miliarde de euro. Totuşi, operaţiunile cu valută sunt încă departe de începutul anului, când media zilnică ajungea la 1,8 miliarde de euro.

Piaţa valutară fusese animată în ianuarie şi februarie de intensificarea activiţii jucătorilor străini, dar şi de un volum mai însemnat al tranzacţi­ilor comerciale externe.

Potrivit unor declaraţii anterioare ale guvernatorului Mugur Isrărescu, în iulie tranzaţiile cu valută au fost influenţate şi de acutizarea conflictului armat din estul Ucrainei.

În fiecare zi băncile cumpără şi vând valută fie în relaţiie cu clienţii lor, fie între ele, pentru a-şi regla poziţiile. Din cele 1,53 miliarde de euro tranzacţiile zilnice totale consemnate în august, operaţiunile interbancare au însemnat 204 milioane de euro, cu 35 milioane de euro mai puţin decât luna anterioară.

Restul au fost operaţiunile cu clientela, segment în care sunt însă incluse şi tranzacţiile derulate cu jucătorii off-shore.

Băncile au cumpărat de la clienţi în medie în fiecare zi a lunii august valută în valoare de 1,2 miliarde de euro şi au vândut alte 1,21 miliarde de euro. Vânzările zilnice de valută au fost mai mari cu 22 milioane de euro în august decât cumpărările, astfel că sistemul bancar a înregistrat în continuare un deficit de valută.

Piaţa valutară de la Bucureşti rămâne încă o piaţă anemică, deşi în ultimele luni a existat interes din partea străinilor pentru titlurile de stat, iar Banca Naţională a vizat o politică de menţinere a cursului de schimb.

Leul este moneda care se laudă cu cea mai bună evoluţie din acest an. Faţă de euro, moneda naţională s-a apreciat cu circa 1,5% de la începutul anului, în timp ce zlotul polonez, forintul maghiar şi coroana cehă s-au depreciat. Pe de altă parte, analiştii consideră că posibilitatea deprecierii euro sub pragul de 4,4 unităţi/euro este limitată din cauza intervenţiilor BNR pe piaţa valutară.

Vârful tranzacţiilor de pe piaţa valutară fusese atins în octombrie 2008, media zilnică a comerţului cu valută situându-se la 2,6 miliarde de euro, în timp ce minimum de un miliard de euro a fost înregistrat pe fondul crizei financiare în august 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO