Bănci și Asigurări

Piraeus promite o dobândă de 6,3% la lei clienţilor care îşi ţin un an banii la bancă

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

21.03.2013, 09:00 1587

Piraeus Bank, subsidiara locală a grupului elen cu acelaşi nume, vrea să atragă mai multe resurse de la clienţi cu un depozit pe 12 luni cu dobândă de 6,28% pe an la lei şi de 4,12% pe an la euro. Dobânda standard este de 5,8% pe an la lei şi de 3,8% pe an la euro, dar banca plăteşte dobândă dublă în luna în care clientul îşi aniversează ziua de naştere.

Deponenţii pot alege să primească dobânda la scadenţă sau lunar, iar banca nu percepe comisioane de constituire, de administrare sau de retragere a banilor la scadenţă. Oferta grecilor vine în contextul în care dobânzile la depozitele în lei au scăzut constant de la începutul anului, iar multe oferte existente pe piaţă nici măcar nu mai acoperă inflaţia.

Mai multe bănci au lansat în acest context promoţii punctuale la depozite, în unele cazuri bonificaţiile ajungând până la 7% pe an la lei şi la 4,5% pe an la euro. Pe medie, dobânzile la depozite coboară spre 5% pe an la lei şi spre 3% pe an la euro. Lichiditatea pe piaţa monetară s-a îmbunătăţit în ultimele săptămâni, iar băncile au ajuns să se împrumute între ele pe piaţă la dobânzi sub nivelul ratei de politică monetară, dar în continuare există un pluton de bănci care plătesc dobânzi mult peste media pieţei, ceea ce arată că lichiditatea este distribuită inegal în sistem.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO