Bănci și Asigurări

Piraeus si-a conservat businessul in trim. IV

25.02.2010, 23:08 29

Piraeus Bank, filiala locala a unuia dintre cele mai marigrupuri financiare elene, si-a mentinut aproape neschimbate intrimestrul al patrulea (T4) din 2009 portofoliile de credite si dedepozite, cat si reteaua teritoriala.

Soldul creditelor era in decembrie de 1,81 miliarde de euro,nivel similar cu cel inregistrat in luna septembrie, potrivitdatelor prezentate la Atena de grupul Piraeus. Fata de sfarsitulanului 2008, soldul inregistreaza insa o scadere cu 7%. Din totalulcreditelor, 59% au mers in sectorul corporate, 10% sunt imprumuturide retail garantate cu ipoteca, iar 24% sunt credite de consum.

Calitatea portofoliului a continuat sa se inrautateasca,ponderea creditelor neperformante (cu intarzieri la plata ratelormai vechi de 90 de zile) urcand la 5,8% din total in decembrie,adica 105 milioane de euro, fata de 4,9% in septembrie si 2,4% indecembrie anul trecut. Acoperirea creditelor neperformante prinprovizioane a urcat la 86%, de la 78% in luna septembrie. Inraportul financiar pe 2008, Piraeus nota ca pentru crediteleneperformante de 61,5 mil. euro (la luna decembrie) aveaprovizioane de 57 mil. euro si garantii reale sau personale, careurcau gradul de acoperire la 155%.

Pe plan local, Piraeus Group nu a prezentat date privindrezultatele financiare pe 2009, iar reprezentantii bancii nu auoferit explicatii suplimentare privind evolutia afacerilor.

Piraeus se numara printre cele noua grupuri financiare strainecare in primavara lui 2009 au semnat in fata BNR, a ComisieiEuropene si a Fondului Monetar International un angajament de a-simentine expunerea pe Romania. Datele prezentate la Atena reflectadoar bilantul local al Piraeus Bank si nu includ finantarileinregistrate in bilanturile altor subsidiare ale grupului. Activeletotale ale bancii au urcat in trimestrul al patrulea cu 270 demilioane de euro, la 2,6 miliarde de euro, insa nu au recuperatintegral scaderea din prima parte a anului, ramanand astfel usorsub nivelul din decembrie 2008.

Depozitele atrase de la clientela au batut, de asemenea, pasulpe loc in trimestrul al patrulea, la 1,1 miliarde de euro. Niveluleste cu 21% peste cel din decembrie 2008.

Reteaua teritoriala s-a mentinut la 186 de unitati, iar numarulangajatilor la 1.972 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO