Bănci și Asigurări

Plafonarea dobânzilor la credite poate duce la exituri din piaţă şi la pierderea unor locuri de muncă

Plafonarea dobânzilor la credite poate duce la exituri...

Autor: Alex Ciutacu

25.02.2018, 18:57 2698

Bancherii şi academicienii consideră că plafonarea dobânzilor la credite, atât la cele de consum cât şi la cele ipotecare, poate duce la exituri ale unor jucători din piaţă şi la pierderea unor locuri de muncă, ca urmare a restrângerii industriei.

„Dacă se complică foarte mult politicile fiscale, băncile vor pune în balanţă situaţia şi vor fi exituri din piaţă. Aici ar trebui să încurajăm concurenţa, să lăsăm alţi jucători să intre în piaţă, astfel marjele ar scădea şi toţi clienţii vor beneficia”, a spus Horia Braun, Economist Şef al BCR, în cadrul unei întâlniri cu presa care s-a desfăşurat la Predeal la sfârşitul săptămânii.

Plafonarea dobânzii efective anuale atât la creditele ipotecare cât şi la cele de consum este criticată vehement de bancheri, avocaţi şi mediu academic, fiind considerată drept o măsură ce va afecta piaţa şi va încetini dezvoltarea industriei bancare din România.

„Impactul este extrem de negativ pentru că soluţia nu mai permite niciun fel de negociere, este un fel de prohibiţie”, a transmis Radu Muşetescu, prof. dr. în cadrul ASE Bucureşti.

Un studiu realizat de profesorii universitari Bogdan Glăvan, Radu Muşetescu şi Cristian Păun arată că plafonarea dobânzilor la credite va produce o serie de efecte negative în lanţ, începând de la încurajarea creditării la negru şi până la restrângerea industriei şi a activităţii din industrie, ceea ce va duce la pierderea unor locuri de muncă.

De asemenea, această măsură va limita accesul la finanţare pentru o parte din populaţie, ceea ce va duce la un efect de tip Japonia unde „legea a fost promovată cu intenţia de a salva debitorii supra-îndatoraţi care au ajuns într-o stare mizerabilă din cauza datoriilor, dar pe de altă parte, restricţionarea ratei dobânzii a avut ca efect colateral intrarea altor persoane într-o stare mizerabilă deoarece nu au mai avut acces la credit”, se arată în studiul academicienilor.

Deocamdată, proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor la credite a primit avizul favorabil al senatorilor din comisiile de buget, economică şi juridică. Aceştia au stabilit ca dobânda efectiva anuală (DAE) pentru creditele ipotecare să nu depăşească cu de 2,5 ori dobânda de referinţă a Băncii Naţionale (în prezent de 2,25%), adică 5,6%. În cazul creditelor de consum, dobânda maximă care poate fi percepută a fost stabilită la 18%. Senatorii au decis ca aceste prevederi să se aplice băncilor şi IFN-urilor şi doar împrumuturilor noi. În prezent DAE la un credit de consum în lei ajunge la circa 10%, în timp ce dobânda la un credit ipotecar în lei se situează la circa 4-5%. În cazul IFN-urilor dobânzile sunt mult mai mari, trecând de 100%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO