Bănci și Asigurări

​Plafonarea preţurilor la RCA a determinat Grawe să-şi amâne intrarea efectivă pe RCA până la finalul lunii noiembrie

​Plafonarea preţurilor la RCA a determinat Grawe...

Autor: Anelis Baciu

28.10.2016, 14:18 407

Grawe România, parte a asigurătorului austriac cu acelaşi nume şi una dintre companiile la care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) facea referire atunci când vorbea de sporirea competiţiei în piaţa zbuciumată a asigurărilor auto obligatorii (RCA), a decis să amâne vânzarea efectivă de RCA până la finalul lunii noiembrie, ca urmare a anunţului privind introducerea tarifelor maximale. Iniţial, intrarea efectivă a Grawe pe piaţa RCA era prevăzută pentru această lună.

Grawe a obţinut autorizarea pe cele două clase de asigurare auto la data de 1 septembrie a.c., moment la care preconizam să vindem primele poliţe la începutul lunii octombrie. Intervalul de o luna presupunea parcurgerea câtorva etape obligatorii precum obtinerea calităţii de membru BAAR, conectarea la baza de date CEDAM, autorizarea agenţilor proprii pentru asigurări auto. În cursul acestui proces de pregătire a intervenit anunţul de modificare legislativă şi de plafonare a preţurilor pentru asigurarea RCA şi aceasta a  condus la necesitatea adaptării sistemului nostru informatic dedicat. Suntem foarte atenţi la modul in care facem orice implementare sau actualizare a proceselor şi sistemelor informatice deoarece vrem să garantam clienţilor servicii de cea mai buna calitate imediat ce începem vânzarea. Având în vedere cele de mai sus, am decis să lansăm vanzarea efectiva, până la finalul lunii noiembrie, au declarat reprezentanţii Grawe.

Într-o primă fază Grawe va vinde asigurări doar prin intermdiul agenţilor proprii, urmând ca dezvoltarea reţelei de distribuţie şi inlcuderea vânzărilor prin brokeri să se va facă etapizat. Asigurătorul vrea ca până la finalul anului să finalizeze extinderea vânzărilor la nivel naţional prin agenţi. 

Numeroasele schimbări legsilative din piaţa RCA şi introducerea plafonării tarifelor afectează şi Ergo Asigurări de Viaţă, un alt asigurător care şi-a exprimat intenţia de a intra pe piata RCA. Recent, Mihai Popescu, CEO al Ergo Asigurări de Viaţă, a declarat pentru ZF că deşi gigantul german este în continuare interesat de RCA, este nevoit să-şi adapteze frecvent strategia în funcţie de schimbările care au loc la nivel legislativ. 

Tarifele maxime calculate de ASF sunt în prezent în consultare publică, urmând apoi să fie adoptate de Guvern şi să fie publicate în Monitorul Oficial. După publicarea în Monitorul Oficial va mai dura 10 zile până a aplicarea efectivă.

Piaţa asigurărilor RCA este o miză de peste 3 miliarde de lei anual pentru companiile locale de asigurări generale care se bazează în proporţie de 50% pe veniturile din RCA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO