Bănci și Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA, prelungită cu încă 3 luni, până pe 30 iunie 2024. Asigurătorii sunt îngrijoraţi şi spun că plafonarea primelor este o încălcare a normelor UE. UNSAR: Se omite mereu faptul că preţul politeţor RCA este influenţat de numărul mare de accidente, de despăgubirile plătite şi de costurile în creştere.

Fiecare asigurător trebuie să fie liber să decidă individual profilul de risc al clienţilor

 Plafonarea tarifelor RCA, prelungită cu încă 3 luni,...

Autor: Mircea Nica

28.03.2024, 09:30 137

Măsura de plafonare ar trebui să combată creşterea excesivă a preţurilor şi să permită stabilizarea graduală a pieţei de asigurări RCA Motivele invocate de autorităţi pentru prelungirea plafonării sunt reticenţa privind apetitul la risc al asigurătorilor RCA, concentrarea încă ridicată din piaţă şi numărul mare de asiguraţi cu risc ridicat  Guvernul poate interveni pentru o perioadă limitată prin stabilirea modului de determinare a primelor practicate de către asigurătorii RCA, dar situaţia actuală, fiind oarecum încadrată ca şi situaţie de criză, permite intervenţia până când se stabileşte că va fi depăşită Plafonarea tarifelor RCA a fost o măsură excepţională care s-a luat iniţial după falimentele din asigurări pentru ca societăţile rămase active pe RCA să nu crească semnificativ preţul poliţelor odată cu noul volum consistent de RCA ce urma a fi preluat în portofoliile lor.

Forma de plafonare a tarifelor RCA, începută încă din aprilie anul trecut, urmează să fie prelungită pentru a treia oară, cu încă 3 luni, până pe 30 iunie 2024, proiectul de Hotărâre de Guvern fiind publicat deja de Ministerul Finanţelor.

Nu este clar care este de fapt rezultatul final care se urmăreşte şi ce garanţii pot avea şoferii că indiferent în ce moment se ridică plafonarea preţurile nu vor exploda, cel puţin la început. „Se prelungeşte perioada de aplicare a prevederilor Hotărârii Gu­ver­nului nr. 1326/2023 privind sta­bil­irea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către socie­tă­ţile de asigurare care practică asi­gurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse ter­ţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, publicată în Monitorul O­fi­cial al României, partea I, nr. 1192 din 29 decembrie 2023, până la data de 30 iunie 2024“, se arată în proiect.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO