Bănci și Asigurări

Populaţia a ajuns baza băncilor şi la credite: împrumuturile luate de români le-au depăşit pe cele luate de firme

Populaţia a ajuns baza băncilor şi la credite:...

Autor: Claudia Medrega

06.08.2018, 00:07 2022

Ponderea creditelor bancare pentru populaţie a depăşit în 2017 ponderea creditelor bancare acordate companiilor, ceea ce arată că firmele se bazează mai puţin pe bănci în activitatea economică şi mai mult pe bani din alte părţi: credite furnizori, bani personali sau bani de afară.

Din păcate, România avea la sfârşitul anului trecut o pondere a creditului bancar privat total raportat la PIB de 26,4%, cea mai scăzută valoare din ultimul deceniu, ducând sistemul bancar românesc la coada clasamentului european. Decalajul de intermediere financiară dintre România şi statele Uniunii Europene s-a menţinut în ultimii ani.

Populaţia a luat mai multe împrumuturi şi a reuşit să depăşească în ultimii doi ani companiile, ponderea creditelor bancare de retail în PIB ajungând la sfârşitul anului trecut la 14,2%, peste nivelul de 12,2% din PIB înre­gistrat în cazul îm­prumuturilor pentru firme.

Românii au pre­ferat în ultimii ani să acceseze credite în lei graţie scăderii dobân­zilor, revigorarea fiind mai accentuată pe segmentul creditării persoanelor fizice.

Împrumuturile în valută au scăzut, în momentul de faţă proporţia creditelor în lei fiind de 60%, faţă de acum 10 ani, când creditele în valută reprezentau 70% din totalul acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO