Bănci și Asigurări

Populaţia şi firmele au ajuns la restanţe de 33 mld. lei

Populaţia şi firmele au ajuns la restanţe de 33 mld. lei

Autor: Ciprian Botea

02.02.2014, 19:14 595

Firmele şi clienţii individuali aveau la sfârşitul anului trecut rate restante în contul creditelor contractate de la bănci în valoare de 32,7 miliarde de lei (7,3 mld. euro), ceea ce reprezintă aproape 15% din stocul total de credite. Sumele întârziate la plată au crescut cu echivalentul a peste 4 miliarde de lei faţă de luna decembrie 2012, potrivit datelor BNR.

Cel mai mare volum de neperformante se înregistrează în cazul portofoliilor de împrumuturi în valută, respectiv echivalentul a 19,7 miliarde de lei (4,4 mld. euro) la sfârşitul lunii decembrie.

Cea mai mare pondere se înregistrează însă în cazul împrumuturilor în lei, respectiv de 15,2%. Volumul întârzierilor la plata în lei este de 13 miliarde de lei, fiind în creştere cu echivalentul a 1,8 miliarde de lei faţă de finalul lunii decembrie 2012.

La valută ponderea restanţelor este cu un punct procentual mai jos decât la lei, dar a crescut vizibil în ultimii doi ani pe fondul volatilităţii cursului de schimb şi în condiţiile în care mulţi clienţi care au strâns din dinţi la începutul crizei şi şi-au plătit ratele pentru a nu pierde bunurile puse garanţie au intrat în incapacitate de plată după cinci ani de criză dură.

Unele calcule efectuate pe baza statisticilor BNR arată că bancherii închid lunar circa 2.000 de conturi de credite ipotecare. Restanţele la lei în schimb au crescut rapid la începutul crizei, dar ritmul s-a temperat ulterior.

La nivel agregat, companiile şi populaţia au credite în valoare totală de 220 miliarde de lei, fiind în scădere cu echivalentul a  8 miliarde de lei faţă de finalul anului 2012.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO