Bănci și Asigurări

Preşedintele BERD: Vă trebuie o creştere economică generatoare de joburi pentru tineri

Foto: Răzvan Lupică

Foto: Răzvan Lupică

Autor: Razvan Voican

23.06.2013, 23:03 494

Aflat săptămâna trecută în vizită la Bucureşti, el a spus că nu există vreo soluţie miracu­loasă, fiind nevoie de un cumul de factori, pornind de la existenţa unui leadership puternic şi a unei viziuni pe termen lung, care să bată dincolo de ciclurile electorale.

„Nu am nicio îndoială în privinţa poten­ţialului de creştere al României, există o clasă de mijloc de dimensiuni considerabile, există capacitate de export. Mai este nevoie şi de ingredientul numit investiţii străine directe. Există aici o mare problemă pentru întreaga regiune şi căutăm să înţelegem de ce aceste fluxuri scad şi ce putem face pentru a le stimula. Trebuie analizat fiecare exemplu de succes în atragerea investiţiilor şi cred că nu în ultimul rând ar trebui alocate mai multe resurse umane pentru a face marketing Ro­mâniei în străinătate“, a declarat Chakrabarti într-un interviu pentru ZF.

Şeful BERD consideră însă că trebuie avută în vedere o nuanţă foarte importantă atunci când este gândită o politică de stimu­lare a creşterii economice: „Este nevoie de un tip de creştere care să genereze locuri de muncă pentru tineri“.

„Şomajul oficial nu este atât de ridicat în România (circa 7,5%), însă o parte a fenome­nului este ascunsă şi cel mai îngrijorător este că afectează mult tinerii. Aceasta este o problemă cu impact pe termen lung la nivel social. România are nevoie de creştere, dar nu de orice fel: îi trebuie o creştere care creează joburi pentru tineri şi care antrenează cât mai mult şi zona rurală.“

Problema românilor care pleacă în străi­nătate pentru a găsi joburi mai bine plătite ar trebui rezolvată tot prin politici de creştere economică.

„Cheia este stimularea economiei pentru creştere. Dacă economia creşte, oamenii nu vor mai pleca pentru că în mod natural le place să trăiască în ţara lor. Să nu uităm că cei plecaţi deja trimit sume importante în ţară, dar întrebarea este cum sunt gestionaţi aceşti bani tot în sensul stimulării economi­ei.“ Chakrabarti crede că ar fi util ca Ro­mâ­nia să continue colaborarea cu FMI, trans­formând-o într-un avantaj competitiv faţă de alte ţări care concurează pentru atragerea de in­ves­tiţii.

„Din punctul meu de vedere avantajul ar fi că România ar putea arăta în continuare că urmează politici macroeconomice corecte care atrag investitorii. România se află în competiţie cu alte ţări, iar investiţiile străine directe sunt puţine. Orice tip de avantaj trebuie folosit pentru a ieşi în faţă.“

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 24.06.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO