Bănci și Asigurări

Primele semne de dezghet pe creditul de consum

Primele semne de dezghet pe creditul de consum

Din toamna trecuta bancile au fost "in somaj", vanzand lunar mai putine credite decat rambursau clientii

22.03.2009, 21:58 25

Creditarea pe retail da primele semne de revenire: austriecii de la Raiffeisen vin cu o oferta de imprumuturi de consum, dupa ce Banca Transilvania a anuntat saptamana trecuta scaderi de dobanzi la lei. Raiffeisen este primul jucator de top care vine cu o oferta promotionala pentru vanzarea de credite auto, dand astfel un semnal clar ca intentioneaza sa finanteze mai agresiv, dupa o perioada de cateva luni in care piata a fost aproape inghetata.
Soldul creditelor in lei contractate de populatie a coborat in ianuarie la 40,5 miliarde de lei (echivalentul a 9,44 miliarde de euro), de la 41,3 miliarde de lei, in octombrie anul trecut, arata datele BNR. Creditele in valuta au coborat in acest interval de la 14,85 la 14,5 miliarde de euro. 
Incepand din noiembrie anul trecut creditul de retail a scazut in termeni reali, in conditiile in care bancile au inasprit semnificativ criteriile pentru calificarea la obtinerea unui imprumut.
Totodata, cresterea dobanzilor si deprecierea leului din ultimele luni au diminuat capacitatea de indatorare a clientilor, in conditiile in care, pentru aceeasi suma contractata, ratele lunare au urcat simtitor.
Bancherii spun ca peste aceste constrangeri s-a suprapus si o reducere a cererii din partea clientilor, care au preferat sa amane decizia de a contracta un credit, pe fondul incertitudinilor privind evolutia economiei.
Acum, Raiffeisen vine cu o promotie in cadrul careia ofera credite pentru achizitia de autovehicule, pentru care nu percepe dobanda in primul an de contract. Practic, in acest timp clientul plateste doar rata de principal. Incepand cu al doilea an de contract dobanda este variabila, nivelul actual fiind de 19,6% pe an la lei.
Creditele se acorda doar in lei, cu un plafon maxim de echivalentul a 75.000 de euro. Perioada de rambursare este de pana la sapte ani.
Miscarea austriecilor de la Raiffeisen vine dupa ce saptamana trecuta Banca Transilvania a anuntat ca a redus dobanda la creditele in lei pentru persoane fizice cu pana la doua puncte procentuale. Astfel, dobanzile au coborat la niveluri de 15%-15,5% pe an. Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, a spus atunci ca se asteapta ca dobanzile la creditele in lei sa continue sa scada. Pe de alta parte, el a notat ca dobanzile la depozite raman ridicate, ceea ce impiedica ieftinirea imprumuturilor.
Din toamna bancile au preferat sa se concentreze pe economisire si au intrat intr-o adevarata lupta pe dobanzi la depozite, in conditiile in care multi jucatori au in bilanturi dezechilibre puternice intre creditele acordate si sursele atrase pe plan local.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO