Bănci și Asigurări

Primul G20 de după Brexit şi o singură certitudine: „Creşterea economică va fi mai slabă decât s-ar dori“

Primul G20 de după Brexit şi o singură certitudine:...

Autor: Iulian Anghel

25.07.2016, 00:02 465

Creşterea economică a lumii va fi „mai slabă decât s-ar dori“ – iată singura certitudine cu care au plecat acasă miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale ai celor mai puternice 20 de economii ale lunii (G20) reuniţi pentru două zile în oraşul chinez Chengdu – prima întâlnire a G20 de după Brexit.

De altminteri, Brexitul a monopolizat discuţiile, iar nesiguranţa în privinţa viitorului a dominat. China a anunţat că lumea nu se poate baza doar pe ea pentru a trece hopul, iar britanicii nu au putut oferi detalii asupra intenţiilor lor în urma Brexitului – decizie care a determinat FMI să modifice în jos prognozele de creştere economică pentru 2017 – o cădere de 0,9 puncte în cazul Marii Britanii sau de 0,4 puncte în cazul Germaniei.

Philip Hammond, noul ministru britanic al finanţelor, a susţinut, citat de Reuters, că teama generată de ieşirea Marii Britanii din UE se va atenua după ce Londra îşi va prezenta, undeva spre final de an, viziunea asupra viitoarei relaţii cu Europa continentală. Însă, a admis el, volatilitatea pieţelor financiare s-ar putea prelungi pe durata negocierilor cu UE, adică pe încă doi ani ani.

În rest, vorbe pentru public.

„Totuşi, miniştrii finanţelor din G20 sunt bine poziţionaţi pentru a aborda în mod proactiv potenţialele efecte economice şi financiare. Este vorba de măsuri de consolidare a încrederii şi de susţinere a creşterii economice. În contextul recentelor evoluţii, reiterăm determinarea de a utiliza toate instrumentele politicilor economice - monetare, fiscale şi structurale -, la nivel individual şi colectiv, pentru atingerea obiectivului unei creşteri economice puternice, sustenabile, echilibrate şi integrante“, arată un comunicat al G20 de după reuniune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO