Bănci și Asigurări

Probleme pentru băncile italiene după primul bailout al fondului Atlante

Autor: Departament Economic

03.05.2016, 19:00 443

Potrivit Financial Times, fondul Atlante, condus de guvernul italian, dar finanţat din mediul privat, a fost înfiinţat ca o facilitate de urgenţă pentru a limita riscul de contagiune la celelalte bănci în cazul în care majorarea de capital a Popolare di Vicenza, cerută de de Banca Centrală Europeană, ar eşua.

Rezultatul majorării de capital a fost văzut ca un barometru în sectorul bancar italian, care în prezent are credite neperformante de 360 de miliarde de euro.

Fondul Atlante a ajuns să deţină peste 90% din noile acţiuni emise de Popolare di Vicenza prin majorarea de capital.

Cele mai puternice bănci italiene, inclusiv UniCredit, Intesa Sanpaolo şi Uni Banca, au acceptat să dea sute de milioane de euro către Atlante, pentru a curăţa acţiunile rămase necumpărate după majorările de capital ale creditorilor aflaţi în probleme.

Indicele FTSE Italia al băncilor, care a scăzut cu peste 28% anul acesta, şi-a extins pierderile marţi şi a scăzut cu încă 2,4%, după ce luni a avut o scădere de peste 2,49%.

Printre băncile italiene care au scăzut pe bursă se numără şi UniCredit, care a scăzut cu 3%, iar Banca Monte dei Paschi di Siena, care a pierdut 3,6% şi Mediobanca, cu o scădere de 2,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO