Bănci și Asigurări

Propunere suprinzătoare de la BNR: euro să circule în paralel cu leul timp de 11 luni în 2015

Propunere suprinzătoare de la BNR: euro să circule în paralel cu leul timp de 11 luni în 2015

Autor: Ovidiu Bărbulescu

01.05.2011, 13:19 880

El a susţinut că membrii Coaliţiei au discutat ca obiectivul deadoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015 să fie menţinut şi căguvernatorul Mugur Isărescu a avansat varianta ca, după adoptareamonedei euro, aceasta să circule în paralel cu leul până la 1decembrie 2015, după care să rămână în circulaţie numai monedaeuropeană.

Decizia privind adoptarea monedei euro va fi luată în şedinţa deguvern care a început după reuniunea Coaliţiei.

Guvernul s-a reunit, vineri, în şedinţă specială, pentru a aprobaprogramul de convergenţă al României pentru perioada2011-2014.

Premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul va adopta programul deconvergenţă până la sfârşitul lunii aprilie, interval în care va filuată o decizie şi în ceea ce priveşte termenul de adoptare amonedei euro. El a arătat că Executivul se va consulta în aceastăperioadă cu Preşedinţia şi Banca Naţională a României.

În proiectul programului de convergenţă se estimează că intrarea înERM-II se va produce "în perspectiva anilor 2013-2014", fără nicioreferire exactă la momentul adoptării euro. În programul precedent,elaborat în primăvara anului trecut, adoptarea monedei euro eraindicată distinct pentru 1 ianuarie 2015.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat însă, miercuri, la TVR, cătrebuie menţinut obiectivul privind intrarea în zona euro în 2015,menţionând că a avut discuţii în acest sens cu premierul Emil Bocşi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Intrarea în ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, esteetapa premergătoare aderării la zona euro.

Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să respectecriteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht,respectiv să se afle timp de doi ani în ERM-2, în cadrul căruiamoneda naţională să fluctueze într-un intervalul de plus-minus 15%faţă de euro.


Programul de convergenţă al României este revizuit anual şitransmis la Bruxelles după aprobarea de către Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO