Bănci și Asigurări

Radu, UniCredit: Ne chinuim sa gasim resurse pentru credite

Radu, UniCredit: Ne chinuim sa gasim resurse pentru credite

Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank: 2009 va fi un an dificil. Este complicat de prevazut scenariul dupa care vom evolua, insa sunt putini cei care se pregatesc cu adevarat pentru un an greu.

15.12.2008, 18:56 33

"Este important ca sectorul corporatist sa-si faca planurile pe baza unui cost de finantare mai mare pentru ca bancile insele se imprumuta mult mai scump. In ciuda scaderii dobanzii de referinta la euro, dobanzile pe piata locala vor ramane relativ ridicate din cauza primei de risc de tara si a primei de lichiditate", a declarat Radu pentru ZF.

El spune ca finantarile pe termen mediu si lung sunt cele mai afectate pentru ca resursele au devenit foarte limitate: in euro practic nu mai sunt disponibile pe termen mediu si lung, iar in lei sunt foarte restranse.
"Cautam resurse pentru a acoperi nevoile clientilor existenti."
In acest context, Radu sustine ca se face simtita nevoia unui pachet de masuri pe care autoritatile sa le ia pentru a completa deficitul creat prin scaderea resurselor de finantare din afara, masuri de tipul celor adoptate in alte tari, unde guvernele au intervenit direct pentru a asigura continuarea creditarii punand la dispozitia bancilor resurse si capital.
Seful UniCredit Tiriac, una dintre primele zece banci de pe piata, justifica necesitatea unor astfel de masuri prin faptul ca problemele de lichiditate nu mai sunt cantonate la nivelul sistemului bancar, ci au trecut la nivelul companiilor. "Esenta este ca resursele pe termen mediu si lung sunt foarte limitate, iar bancile au ajuns sa se chinuie sa identifice solutii pentru a continua creditarea. Noi facem eforturi tocmai in ideea ca trebuie sa sustinem economia. Consideram ca este o obligatie morala pentru ca suntem jucatori in Romania si este si firesc pentru ca practic traim datorita clientilor nostri si trebuie sa ii sustinem."
Rasvan Radu considera ca situatia actuala este prea putin explicata la nivel national, dupa ce mult timp s-a sustinut ca Romania este deconectata de turbulentele externe.
"E drept ca nu a fost afectata direct de criza financiara, dar intre timp la nivel international s-a trecut in faza recesiunii economice si deja suntem implicati: exporturile sunt clar afectate, iar declinul economic se transmite direct prin multinationalele prezente pe piata, fiind afectate si companiile romanesti. Marea problema este cum finantam economia romaneasca, sectorul corporatist."
Bancherul avertizeaza ca 2009 va fi un an dificil.
"Este complicat de prevazut scenariul dupa care vom evolua, insa sunt putini cei care se pregatesc cu adevarat pentru un an greu. Cu cat devenim mai constienti ca vor exista consecinte pentru economia reala, cresteri ale costurilor de finantare si o rigiditate mai mare in evaluarea riscurilor, cu atat mai bine."
Ca urmare, el spune ca UniCredit Tiriac Bank isi reconsidera bugetele, evalueaza constant profitabilitatea fiecarui activ, axandu-se pe bugete pe termen scurt, pe abordari "din aproape in aproape". "Ipotezele de lucru nu mai sunt valabile, iar noul model este mult prea complex pentru a putea face previziuni pe termen mai lung."
La nivelul clientelei, Radu remarca un comportament de rambursare "mai putin bun decat in 2007", mai mult la companii decat la persoanele fizice. "Dobanzile mari plus deprecierea leului constituie doi factori care isi pun amprenta pe capacitatea de rambursare a clientilor", spune el, precizand ca bancile nu fac decat sa alinieze dobanzile la costul platit pentru finantarile pe care le atrag.
Bancherul considera ca retailul va creste ca importanta in aceasta conjunctura.
"Creditul de consum va fi un produs vandabil in 2009, insa va putea fi acordat in special in lei si pe termen scurt. Produsele de creditare pentru persoane fizice erau nenaturale mai ales prin maturitatea foarte mare a creditelor de consum. Acum se vor ajusta la conditiile de piata."
Cat priveste creditele ipotecare, spune ca acestea sunt in general in asteptare din cauza pietei, a lipsei resurselor pe termen lung, dar UniCredit Tiriac continua sa acorde astfel de credite, desi analiza de risc este mai conservatoare. "Chiar daca vrem sa dam credite, unii clienti nu se mai califica, asa ca volumul este clar mai scazut."
In acelasi timp, el spune ca reducerea creditarii ar putea pune presiune pe rentabilitatea retelelor teritoriale mari.
"Retelele de unitati au devenit profitabile prin creditare, nu prin atragerea de economii. Managementul costurilor va fi un instrument foarte important pentru mentinerea profitabilitatii." Cu toate ca are asteptari mari de la retail, Radu spune ca nu intentioneaza sa concentreze resursele disponibile pe anumite zone de activitate.
"Principiul este ca sustinem clientii existenti si doar ceea ce ramane folosim pentru a credita clienti noi."
Asa dupa cum arata si miscarile de pe piata din ultimele luni, el considera ca bancile vor pune foarte mult accentul pe economisire, iar capacitatea de economisire va fi unul dintre factorii care vor determina evolutia economiei anul viitor.
"Pana acum nu am economisit suficient pentru cresterea economica pe care am obtinut-o. Motorul iesirii din criza il va constitui cresterea economisirii plus pachetele de masuri de completare a finantarii adoptate de autoritati si fondurile de la UE. Romania are sansa sa faca o figura buna si sa treaca criza intarindu-si pozitia, insa aceasta depinde mult si de autoritati."
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO