Bănci și Asigurări

Raiffeisen Locuinţe a crescut creditarea cu 14% anul trecut

Raiffeisen Locuinţe a crescut creditarea cu 14% anul trecut

Autor: Cristina Cuncea

12.03.2013, 00:06 337

Raiffeisen Banca pentru Lo­cuinţe, una dintre cele două bănci locale specializate pe nişa de economi­sire-cre­ditare în sistemul locativ, a ajuns la finalul anului trecut la un sold al creditelor acordate de 54 milioane de lei (12 mil. euro), cu 8% peste nivelul din 2011. Creditele noi acordate în 2012 a crescut cu 13%, până la 19 milioane de lei (4,3 mil. euro).

Creşterea a avut loc pe fondul majorării valorii medii a finanţărilor, atât pentru creditele cu ipotecă (130.000 lei), cât şi fără ipotecă (25.000 lei).

De asemenea, 2012 a fost al patrulea an consecutiv în care banca a obţi­nut un rezultat pozitiv, profitul net fiind de peste o jumătate de milion de lei, în creştere uşoară faţă de anul anterior.

„Creşterea bazei de clienţi pe de o parte şi efortul de reducere a cheltuielilor administrative pe de altă parte, cumulate cu un profil de risc scăzut, sunt elementele fundamentale pe care construim creşterea profitabilităţii băncii“, a declarat Aurelia Cionga (foto), preşedintele Raiffeisen Locuinţe.

Circa 46.000 de persoane au aderat anul trecut la sistemul de economisire-creditare printr-un contract încheiat cu Raiffeisen Locuinţe, astfel că la sfârşitul lunii decembrie numărul contractelor de economisire-creditare din portofoliul băncii a fost mai mare cu aproape 20% faţă de 2011, ajungând la 177.000 de contracte.

Economiile efectuate de clienţi au fost cu 13% mai mari faţă de nivelul anului 2011, soldul total aferent acestor contracte atingând la sfârşitul anului cifra de 262 mil. lei (64 mil. euro). Nivelul total al sumelor contractate de clienţi este de 2,6 mld. lei, în creştere cu 8% faţă de 2011, sumă care reprezintă valoarea poten­ţialului de investiţii în domeniul locativ accesibil clienţilor băncii pe termen mediu şi lung (depuneri şi credite).

Clienţii care încheie un contract de economisire-creditare şi economisesc o perioadă de timp au ulterior posibilitatea accesării unui credit în lei cu dobândă fixă. În fiecare an, clienţii primesc la depunerile efectuate în anul respectiv o primă de stat de 25% pe an, până la 250 de euro, la care se adau­gă dobânda băncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO