Bănci și Asigurări

Raiffeisen: Noi am menţinut expunerea pe România în tot anul 2011

Raiffeisen: Noi am menţinut expunerea pe România în tot anul 2011

Foto: Andrei Spirache

Autor: Razvan Voican

02.02.2012, 17:48 529

Austriecii de la Raiffeisen afirmă că nu şi-au redus expunerile pe România în trimestrul al treilea al anului trecut, menţinând relativ constant nivelul acestora şi la nivelul întregului an 2011.

"Poziţia noastră a rămas stabilă. Cel mai probabil diferenţele apărute în statisticile Băncii Reglementelor Internaţionale între expunerile din trimestrul al treilea faţă de trimestrul al doilea au la bază schimbări intervenite în raportările contabile ale băncilor luate în calcul", spun reprezentanţii Raiffeisen.

Potrivit datelor publicate de Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) bilanţurile băncilor austriece pe relaţia cu România au scăzut în trimestrul al treilea din 2011 cu circa 1,9 miliarde de euro, până la 29 mld. euro.

Cifrele publicate de BRI au stârnit dezbateri aprinse pe piaţă privind situaţia reală care se află în spatele acestora. Raiffeisen spune că a făcut verificări şi la nivel local, şi la nivelul băncii-mamă, şi nu a indentificat mişcări pe expunerile proprii care să justifice scăderea indicată de BRI pe segmentul băncilor austriece.

Printre explicaţiile vehiculate pe piaţă se numără efectul transferării Volksbank România pe un vehicul financiar care nu este societate bancară şi astfel banca locală este posibil să nu mai fi apărut în raportări. De asemenea, este luată în calcul decizia Erste de a amortiza fondul comercial al BCR cu 627 mil. euro, numai că această decizie a fost anunţată pe 10 octombrie, adică în trimestrul al patrulea, în timp ce datele BRI se referă la trimestrul al treilea.

Metodologia BRI rămâne o nebuloasă în condiţiile în care băncile comerciale nu fac raportări direct către această instituţie.

Pe de altă parte, băncile evită să fie foarte transparente în privinţa expunerilor pe o piaţă, multe grupuri din zona euro evitând să publice cifre privind expunerea pe România chiar şi în raportările făcute către Autoritatea Bancară Europeană.

Nici BNR nu publică regulat date privind evoluţia expunerilor băncilor străine pe România. Oricum, monitorizează nivelul acestora după o metodologie proprie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO